Fájdalomtípusok – Neuropátiás, nociceptív, pszichogén

A fájdalom egyik érdekes tulajdonsága, hogy kisugározhat, vagyis máshol jelentkezhet, mint ahol valójában képződik. Mikor érdemes orvoshoz fordulni a fájdalommal?

A rejtélyes fájdalom

Mindenki érzett már fájdalmat, de valószínűleg csak kevesek gondolkoztak el azon, hogy például miért a lábuk fáj, ha a gerincükkel van probléma, miért nem veszik észre a focisták meccs közben, hogy megsérülnek, és miért fáj az egyik embernek sokkal jobban az, ami a másiknak meg sem kottyan?

Fájdalomtípusok – Neuropátiás, nociceptív, pszichogén

A szakemberek leginkább háromféle fájdalmat különböztetnek meg: a neuropátiás, a nociceptív és a pszichogén fájdalmat.

– A neuropátiás fájdalom a gerincvelő, az agy és az idegek károsodása vagy kóros folyamatok eredményeként jön létre, ilyen például az agyvérzés, a gerincvelő sérülése vagy a cukorbetegség okozta idegkárosodás. A fájdalom lehet állandóan égő, bizsergető, vagy mint az arcidegzsábánál időszakosan jelentkező, áramütésszerű.

Kísérőjelenségként tapasztalható a hideggel vagy az érintéssel szembeni túlérzékenység. Neuropátiás fájdalom jelentkezik például az idegek gyulladását eredményező övsömör levonulása után, vagy az úgynevezett fantomfájdalomkor, amely egy amputált testrész helyén jön létre.12010Ennek a különös jelenségnek a hátterében nem a testrész betegsége áll, hanem az, hogy az agy tévesen értelmezi a beérkező jeleket.

– A nociceptív fájdalom akkor jelentkezik, ha a test szövetei megsérülnek. Tipikus ilyen érzés keletkezik, ha megvágjuk, megégetjük magunkat, ha eltörik egy csontunk, vagy bárhogyan megsérülünk. Ilyen fájdalom lép fel műtétek után is, és jellemzően mozgásra, nevetésre, köhögésre rosszabbodik.

– Akár testi ok nélkül is kialakulhat a pszichogén fájdalom, amely lelki eredetű. Amennyiben létezik testi ok is, az ezzel járó fájdalom jóval nagyobb, mint ezt a biológia indokolná. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a fájdalom nem igazi, de feltétlenül szükséges kideríteni, milyen mértékű a mögötte álló szervi probléma, és mi az, ami már lelki okok miatt jelentkezik.

A kezelése nagyon összetett, hiszen éppúgy tartalmaznia kell az esetleges fizikai kezelést, mint a pszichológusi vagy pszichiáteri közreműködést.

A cikk itt folytatódik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.