A pizzától hiperaktív a gyerek?

A serdülőknél kapcsolat van a nyugati típusú étrend és a figyelemhiányos-hiperaktív zavar között.

A Journal of Attention Disorders online számában megjelent tanulmányt Wendy Oddy és munkatársai végezték el: 1800 serdülő étrendjét vették górcső alá, ?egészséges? és ?nyugati? csoportba kategorizáltak. Miután kiszűrték a társadalmi és családi tényezőket, megállapították, hogy a nyugati típusú étkezési mintázat mintegy kétszeresére növeli a figyelemhiányos-hiperaktív zavar kockázatát.

Az ?egészséges? mintázat friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet jelent, teljes kiőrlésű gabonával, és halakkal, magas omega-3 zsírsavtartalommal, rosttal és folsavval. A ?nyugati? típus jellemzője ugyanakkor a tartósítószer, a kémiai kezelés, a fagyasztás, a sok vörös hús, az édesség, a magas, főként telített zsírtartalom, a finomított cukor és a sok só volt. Pontosan ez utóbbi jellemzők mellett találták a betegség nagyobb arányát.9830

Dr. Oddy és munkatársai ajánlása szerint a serdülőknek nem optimális a sok zsírsav, sokkal kívánatosabb lenne az omega-3 telítetlen zsírok fogyasztása, mely az agyműködés és a mentális egészségi állapot számára előnyökkel jár. A nyugati típusú diéta nem tartalmaz olyan kismennységben szükséges alapvető tápanyagokat, melyek serkentik az agyműködést, ugyanakkor sokkal gazdagabb színezékben, ízesítő szerekben, adalékanyagokban, melyek mind-mind hozzájárulnak a zavar kialakulásához.

A táplálkozás és a gyermekek mintegy 5 százalékát érintő figyelemhiányos-hiperaktív zavar közötti kapcsolat további feltárására további vizsgálatok szükségesek, ugyanis nem tiszta, hogy az egészségtelen étrend vezet a zavarhoz, vagy pedig a gyermekek a zavar következtében részesítik előnyben az egészségtelen ételeket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.