Szívelégtelenség alakulhat ki az inzulin miatt

A cukorbetegség kezelésében használatos inzulin káros lehet, ha a beteg egyúttal krónikus magas vérnyomásban is szenved.

Az inzulin a vércukorszintet szabályozó hormon, hatását a máj, az izmok és a zsírszövet sejtjein fejti ki. Az inzulin szívre gyakorolt hatásáról ma még keveset tudunk, állatkísérletek alapján azt feltételezik, hogy védi a szívet a stressztől, míg a klinikai tanulmányok azt mutatják, hogy kapcsolat van a magas inzulinszint és a szívelégtelenség kockázata között.

Issei Komuro és csapata kimutatta, hogy az állandósult magas vérnyomás hatására inzulinrezisztencia alakul ki a májsejtekben, továbbá serkenti a szívben az inzulin-jelátvitelt.7596Ez a túlzott, krónikus jelátvitel-fokozódás elősegíti a magas vérnyomás okozta szívelégtelenség kialakulását. I-es típusú cukorbetegségben szenvedő, vagyis inzulint nem termelő egerek esetében az inzulinkezelés bár stabilizálta a vércukorszintet, megnövelte a szívelégtelenség előfordulását.

Ezen adatok alapján a szerzők felvetik, hogy az inzulinkezelés krónikus magas vérnyomás esetén ártalmas lehet, valamint hogy a szívelégtelenség kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszik az inzulin-jelátvitel normál szinten tartása.

A tanulmányt a Journal of Clinical Investigation folyóirat közölte.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.