Terhességi magas vérnyomás ellen gyomorszűkítés

A babavállalás előtti gyomorszűkítő műtét csökkenti a terhesség alatti szövődmények kockázatát ? derült ki egy új tanulmányból.

Különösen a kórosan elhízott nőknél magas a vérnyomás rendellenességeinek (például a preeklampszia) előfordulása. A terhesség alatti magas vérnyomás súlyos szövődményekhez és magzati halálozáshoz is vezethet, az Egyesült Államokban a terhességek körülbelül 7 százalékában lép fel a betegségcsoport.

Wendy L. Bennett, a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának kutatója munkatársaival 585, 16 és 45 év közötti elhízott nőbeteg adatait elemezte, akik közül 269-en gyermekvállalás előtt, 316-an pedig szülés után vállalták a gyomorszűkítő műtétet 2002 és 2006 között.7565?Azoknál a nőknél, akik a műtét után vállaltak gyermeket, 75 százalékkal csökkent a terhesség alatti magas vérnyomásos állapotok kockázata a másik csoporthoz képest? ? írták a szerzők a British Medical Journal honlapján április 14-én megjelent cikkükben. Az összefüggés azok után is fennállt, hogy a kutatók olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a korábban fennálló cukorbetegség, illetve az anya életkora a szüléskor.

A gyomorszűkítő műtétet minden olyan elhízott nőnek meg kellene fontolnia, akik babát terveznek, jegyezték meg a kutatók a folyóirat sajtóközleményében.

 

Forrás: