Ínyje! Hamarabb jöttem!

A fogíny betegségek sikeres kezelésével a kismamáknál csökkenthető a koraszülés kockázata is, vélik amerikai kutatók.

Amerikai kutatási eredmények szerint a fogíny betegségeinek eredményes kezelésével csökkenthető a kismamák esetében a koraszülés kockázata is. Az eredmények egy 160 fő részvételével zajlott vizsgálatsorozatnak köszönhetőek, amelyeket az amerikai szekemberek az Amerikai Fogászati Kutatások Egyesületének idei konferenciáján ismertettek a szakmával.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a fogíny és fogágyi betegségekkel küzdő kismamák háromszor olyan nagy kockázattal hozhatják világra gyermeküket a 35. hét előtt, mint jó szájhigiénével rendelkező társaik. Azt már korábban megállapították, hogy a súlyosabb fogíny fertőzések serkentik a prosztaglandin és a tumornekrózis-faktor termelődését, ezek a vegyületek pedig ismerten szerepet játszanak a vajúdás beindításában.6138A Pennsylvania Egyetem kutatói által vizsgált 160 nő mindegyike valamilyen fogíny panasszal rendelkezett, és terhességük 6-20. hetében jártak ? a vizsgálati időszakban a szakemberek mindegyik anyuka fogínyfertőzését megpróbálták megfelelően kezelni, ami az esetek harmadában sikerrel is járt.

A sikeresen kezelt ínypanaszok pedig szoros összefüggést mutattak a megfelelő időben bekövetkező szülés bekövetkeztével ? a sikertelenül kezelt fogíny problémák esetében pedig jelentősen nagyobb volt az esély arra, hogy a baba a 35. hét előtt szülessen meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.