Koraszülötteknél hamarabb kopogtat az asztma?

A jóval idő előtt született kisbabák több mint felénél lép fel valamilyen légzési probléma, ezek a gyermekek 11 éves korukra kétszer nagyobb valószínűséggel betegszenek meg asztmában, mint az időre születettek.

Janet Stocks, a londoni University College Gyermekegészségügyi Központjának légzésfiziológus professzora munkatársaival 1995-ben jóval idő előtt született gyermekek adatait elemezte, akiket 11 éves korukig követtek nyomon. A kontrollcsoportot kortársaik alkották.

"Számos okból kifolyólag a koraszülések száma egyre emelkedik a fejlett országokban" – mondta el Dr. Stocks az Amerikai Mellkas Társaság sajtóközleményében.

baba_4808

"A kifinomult orvosi beavatkozások ellenére a koraszülötteknél továbbra is gyakoriak a súlyos légzési problémák." A vizsgálatok azt mutatták, hogy számos gyermeknél lépett fel légúti elzáródás.

"Ez azt mutatja, hogy bár a szülészeti és neonatológiai ellátás fejlődésének hatására egyre korábban született kisbabákat tudnak életben tartani, a hosszútávú kilátások nem igazán javulnak" – tette hozzá Stocks.

Az érintetteket hosszútávon kell nyomon követni és megfelelően kell kezelni, továbbá különös hangsúlyt kell fektetni az egészséges étrendre, a testmozgásra és a dohányzás megelőzésére, hogy minél tovább megőrizhessük a tüdőfunkciót.

A tanulmány az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban jelenik meg

Forrás: