Beszédes bőrünk

Anyajegy, melanóma, ekcéma, fibróma, szemölcs. A problémás bőrre érdemes figyelnünk, és értelmeznünk a betegségek nyilvánvaló jeleit.

A bőrünk  feladata

A bőr kiválasztja a salakanyagokat, és rajta keresztül levegőzik a test. Az izzadás nemcsak a test hőmérsékletét szabályozza, hanem kiválasztja a méreganyagokat is. Emiatt a dezodorok és izzadáscsökkentő szerek túlzott használatával megnőhet bizonyos típusú bőrproblémák kockázata. A kozmetikai szerek meggátolják, hogy a bőr pórusain keresztül távozzanak a mérgező anyagok.

Mitől szép?

Akik megfelelő mennyiségű vizet isznak, szebb bőrrel büszkélkedhetnek. A bőrnek és zsigereknek egyaránt fontos az elegendő folyadék. A víz segít kiöblíteni a bélsarat és rugalmasan tartja a bőrt. Víz nélkül a test minden szövete kiszárad és elveszti működőképességét.

Anyajegyek

Gyakran kelezkeznek bőrünkön jóindulatú növedékek, amelyek hámsejtekből, festéktermelő sejtekből, hám alatti kötőszövetekből, is eredhetnek. A leggyakoribb a bőr bizonyos sejtjeinek vagy szöveteinek helyi felszaporodása: az anyajegy. A bőr felső rétegében található anyajegyek általában világos színűek, és alig emelkednek ki.

A később kialakuló festékes anyajegyek kerek, éles határú, fél centinél is kisebb foltok vagy kisebb növedékek. Színük a világosbarnától a sötétbarnáig terjedhet. A nagy, szabálytalan alakú, sokféle színű, sötét, viszkető vagy bevérző anyajegyek rendszeres ellenőrzésre szorulnak. A szemölcsös felszínű anyajegyekben gyakran szőrszálak is nőnek. Csak kozmetikai problémát jelentenek, azonban ha kiterjedésük 20 mm-nél nagyobb, meg kell vizsgálni az eltávolítás lehetőségeit.

bor

Jóindulatú bőrdaganatok

A nem éreredetű, elszarusodással járó bőrjelenségek közé tartozik az időskori szemölcs. Rendkívül gyakori, könnyen felismerhető és teljesen ártalmatlan.Gyakori elváltozás a bőr alsóbb rétegeinek elhalt sejtjeiből képződött szarudugó, mely kitölti a szőrtüszőt. Ezáltal csirkebőr hatást kelt, emellett érdes tapintású és hámló elváltozással jár. Ezek a bőrdaganatok csak esztétikai problémát jelentenek, nem fájnak, nem viszketnek.

Jóindulatú bőrdaganat a fibróma is, amely elsősorban nők esetében fordul elő. Általában a végtagokon jelentkezik, körülbelül 1-10 mm nagyságú, tömött, barna (néha rózsaszín), egyedülálló növedék. Anyajegynek tűnhetnek a szem környékén található 1-3 mm átmérőjű, sárgás-fehér színű kinövések. Ezek azonban jóindulatú mirigynagyobbodások.

bőr4

Rosszindulatú bőrdaganatok

A rosszindulatú bőrdaganatok esetében a szövetszaporulat az eredeti szövetre legkevésbé jellemző szövetalkotókat tartalmaz. A leggyakrabban előforduló rosszindulatú bőrdaganat a bazálsejtes vagy alapsejtes bőrrák, amely a bőr és a szőrtüszők mélyén levő hámsejtekből indul ki. Kezdetben kicsi, sima felszínű és lassan növekszik. Gyöngyházfényű pereme eres, általában fénykárosodott bőrön jelentkezik. Könnyen megsérül, kifekélyesedik. Általában a szájzugot a fülcimpával összekötő vonal felett jelentkezik.

A laphámsejtes bőrrák hegekben, krónikus sebek területén jelentkezik kicsi, vöröses, tömött csomó formájában. Gyakran kifekélyesedik, a nem gyógyuló seb intő jel. A Bowen-kór csak a hámot érinti. A gombás fertőzésre, ekcémára, hámló, vörösesbarnás elváltozás gyakran jelentkezik a kézujjakon.

1000x800

A pigmentképző sejtekből kiinduló bőrdaganat, a melanoma, melynek sejtjeit a szervezet alig ismeri fel, így hamar ad áttéteket. A legrosszabb indulatú daganatként tartják számon. Főként fehér bőrön fordul elő, nőkön kétszer gyakoribb, mint férfiakon. Korai felismerésével és pontos eltávolításával 90 százalékban gyógyítható. Közel 35 százaléka anyajegyből alakul ki, általában tartós irritáció következményeként.

Az idejében felismert rosszindulatú bőrdaganatok gyógyíthatók. Ezért fontos a rendszeres önvizsgálat. Bármilyen gyanús jelenséget észlelünk magunkon, azonnal forduljunk! A megelőzésben kiemelkedő szerep jut megfelelő fényvédő szerek (naptejek) használatának.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.