Göbök, csomók a bőrön

A faggyú- és zsíranyagcsere betegségei számos tünetet okozhatnak, ezek egyrésze csak esztétikai jelentőségű, míg mások az egész szervezet betegségére utalhatnak.

Ezek kialakulásáról és kezelési lehetőségekről beszél dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa.

Faggyúmirigy eltérések

Pattanásos bőr kisebb- nagyobb mértékben mindenkinél megfigyelhető serdülőkorban. Kialakulásában a férfi nemi hormonok megjelenésének van fontos szerepe (mely nőkben is termelődik).

A bőrben lévő faggyúmirigyek a szőrtüszőkbe nyílnak és a termelődött faggyú ezen keresztül jut a bőrfelszínre, ahol a hám védelmét és zsírozását látja el. Kamaszkorban a szőrtüszőben lévő hámsejtek tapadása megváltozik, dugószerű hámtörmelék alakul ki, mely a faggyú elvezetődését gátolja, ez a mitesszer vagy comedo képződés.  A felhalmozódó faggyú kisebb-nagyobb göbcsék kialakulásához vezet.

Foto:pixabay.com

A pangó faggyúváladékban baktériumok szaporodnak el, melyek a gyulladásos folyamatok kialakulásáért felelősek. Ekkor már gennyes, vörös csomócskákat látunk a bőr felszínén. Amenyiben ezek egymással összeolvadnak, egyre nagyobb csomókat, úgynevezett nodusokat alakítanak ki, melyek már a bőr mélyebb rétegeit is roncsolják és hegesedéssel gyógyulnak.

A kezelés során fokozzuk a hám leválását, csökkentjük a hámképződés és faggyútermelés mértékét, illetve a gyulladásos folyamatokat is kezeljük. Látható, hogy a komplex probléma miatt egyetlen csodaszer általában nem vezet megfelelő eredményre, érdemes a kezeléstervet szakorvossal és kozmetikus szakemberrel együtt megbeszélni. – tanácsolja dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

Faggyúmirigy túlműködés miatt alakul ki a sokakat érintő seborrhoeas dermatitis is, melyre a homlok, szemöldök, orrszárnyak melletti terület pirossága, hámlása, illetve gyors hajzsírosodás, korpás fejbőr jellemző. A kezelés ebben az esetben is összetett, gyulladáscsökkentés és a faggyútermelődés csökkentése a cél.

Fotó: 123rf.com

Nélkülözhetetlen zsírok

Szervezetünk igen fontos építőanyagai a különböző összetételű és funkciójú zsírok, amiket lipoidoknak, zsírnemű anyagoknak is nevezünk. A lipidek részt vesznek a szervezet energia háztartásában, hormonképzésben, a sejtmembránok felépítésében.

A zsíranyagcsere zavara az egész szervezetet érinti, de lehet, hogy első tünetként egy esztétikai jel figyelmeztet erre bennünket. Ugyanis hirtelen megjelenhetnek a bőrfelszínen 1-4 milliméteres, kissé vöröses szélű, kiemelkedő kiütések, főleg a nyomásnak kitett területeken és a végtagok feszítő felszínein. Jellegzetes a szemhéjakon kialakuló, kiemelkedő, lapos, sárgás-fehér területek, melyeket xanthelasmának nevezünk.


Növedékek a bőrben
Mindkét esetben érdemes vérvizsgálatokat végezni, mert többnyire koleszterin, triglicerid eltérések találhatók a bőrtünetek hátterében, de egyéb belgyógyászati betegség is felmerülhet.

Valamennyi sejtből, szövetből kiindulhat burjánzás, mely szövettöbbletet okoz, vagy kialakulhatnak kis tokkal bíró képletek is, ezeket cisztáknak nevezzük.

Foto:pixabay.com

A leggyakoribb elváltozások:

  • Fehér, gömb alakú 1-2 milliméteres növedékek a szem körül, orcákon, homlokon ezek a miliumok, kis szarumasszát tartalmaznak, eltávolításuk egyszerű.
  • A szőrtüsző hámjából kialakuló ateroma, gyakori a fejbőrön, mellkason, herezacskó bőrén, 5 millimétertől 3 centiig változik a mérete, felszínre ürülve kásás, avas faggyút tartalmazó váladékot észlelünk. Javasolt teljes sebészeti eltávolítása, mert a visszamaradó cisztafalból ismét kialakulhat.
  • Kötőszövetből kialakuló növedékek a fibrómák, melyek puha, kocsányos növedékként jelentkeznek a bőrfelszínen, általában a nyakon, hónaljakban. Elektromos késsel vagy sebészetileg eltávolíthatók.
  • A bőr alatti zsírszövet területén tömött, elmozdítható csomók alakulhatnak ki, ezek a lipomák, gyakran rövid időn belül több jelenik meg. Amennyiben panaszt okoz, vagy mérete jelentősen nő, sebészeti eltávolítása javasolható.

Nem szabad legyinteni a szem környékén megjelenő sárgásan elszíneződött, kidudorodó bőrelváltozásokra, hiszen nem csak esztétikai problémát jelentenek.

Sárgás bőrelváltozás a szem környékén?

A bőrön megjelenő kisebb-nagyobb csomók, növedékek meghatározása olykor nehéz, javasolt szakember tanácsát kérni, illetve bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, aki a diagnózis felállítása után javaslatot ad a képletek megfelelő eltávolítására és kezelésére.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.