Szokjunk le a barnaságról!

Senkit se kergessen a téli sötétség a szolárium-szalonokba. A „ragyogó” barnaság egyáltalán nem egészséges: a bőr korai öregedését okozhatja, továbbá többszörösére emeli a bőrrák – különösen az igen agresszív természetű melanóma – kialakulásának kockázatát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége tavaly igen rákkeltő hatásúnak minősítette az ultraibolya sugárzást. A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című folyóiratban közzétett 2010-es adatok tanúsága szerint a szoláriumba járó emberek körében a készülék típusától és a benne eltöltött időtől függetlenül 74 százalékkal növekedett a melanóma kialakulásának kockázata.

“Elsősorban azzal lehet megelőzni a bőrrákot, ha sápadtak maradunk. Nem is kétséges, hogy a mesterséges ultraibolya sugarak hosszú távon betegséghez, és a bőr korai öregedéséhez, idő előtti ráncosodásához vezetnek” – mondta el Jeffrey Sussman, a Cincinnati Egyetem sebészeti onkológia tanszékének vezetője. A Journal of the American Academy of Dermatology 2011. decemberi számának egyik cikke ráadásul kimutatta, hogy a szoláriumokat látogató fiatalok esetében 69 százalékkal emelkedik a bazális sejtkarcinóma korai kialakulásának kockázata.

 

“A szolárium fokozottan károsítja a bőrt, mert a sugárzás sokkal intenzívebb, mint a természetes napfényé. Aki túl sok időt tölt akár a természetes, akár a mesterséges UV-források közelében, az könnyen kaphat bőrrákot” – figyelmeztetett Adam Ingraffea sebész. “Csak azt tanácsolhatom, hogy mindenki tartózkodjon a szolárium-használattól, valamint védje bőrét az összes lehetséges UV-sugárzás ellen a szabadban.”

Az UVB sugarak leégést okoznak, továbbá közvetlenül megváltoztathatják a DNS-t, ami így rákhoz vezet. Az UVA sugarak mélyen a bőrbe hatolnak, nem okoznak égést, és közvetve károsítják a DNS-t. A fényvédő faktor jelzi, hogy a termék mennyire véd az UVB sugárzás ellen. Az UVA sugarak ellen nem hatásos, így az a legbiztosabb, ha a krém mellé ruházattal is gondoskodunk a védelemről. A naptej biztonságosabb, mint a csupasz bőr, akár kinn, akár benn.

Magyarországon évente körülbelül 1700 új melanómás esetet diagnosztizálnak.

Forrás: