5 tévhit a napozásról

Csak a barna bőr lehet szép? Nagy a bizonytalanság a napozási szokások körében. Miért ártalmas és hogyan védhetjük meg a bőrünket?

Számtalan tévhit és bizonytalanság kering a legkedveltebb nyári időtöltés, a napozás körében. Mi tesz jót a bőrnek? Meddig lehetünk a napon? Mi a különbség a naptejek között, és egyáltalán miért veszélyes az UV-sugárzás. Még ha úgy is gondoljuk, tudjuk a helyes választ ezekre a kérdésekre, érhet minket meglepetés.

A faktorszám növekedése egyenesen arányos a védelemmel

Az általános vélekedés szerint a 20-as faktorszámú naptej kétszer nagyobb védelmet nyújt a 10-es faktorral jelzett fényvédőnél, és így tovább. Valójában a faktor nagysága és a védelmi erő nincs egyenes arányban egymással. Elhanyagolható a különbség a 15-ös és a 30-as, vagy 40-es faktorú naptej között. Míg az előbbi átlagosan 93 %-os védelmet ad, addig az utóbbi 97 % körül óvja a bőrt. Tehát helyesebb az UV-szűrő képességet vizsgálni.

A napbarnított bőr egészséges és megvéd a leégéstől

Az emberek többsége nyugodtan napozik órákon át, ha már korábban megszerzett egy kellemes alapszínt. Azonban a bőr barnulása csupán egy védelmi reakció a nap káros sugaraival szemben. Tehát nem elegendő a károsodás kivédéséhez az enyhe barnaság, ezért ha nem használunk fényvédő krémeket, a későbbiek folyamán is károsodik és leéghet a bőr.

napozas26

Naptej használata, naponta egyszer

Gyakori hiba, hogy ha használunk is naptejet, azt nem tesszük megfelelően. Egyrészt a kritikus időszakban a védő krém használata mellett sem ajánlott a napon tartózkodni, másrészt rendszeres újrakenésre van szükség a tartós védelemhez.

A napozás megszakításával elkerülhető a leégés

Közismert tévhit, ha időnként az árnyékba húzódunk, azzal megóvható a bőr a túl nagy sugárzástól. Az igazság viszont az, hogy az UV-sugárzás hatása folyamatosan összeadódik, így a megszakítások sem mentenek meg a leégéstől és a káros anyagok bőrbe jutásától.

A napfényben lévő sugarak nem mind veszélyesek

Mind az UVA-, mind az UVB-sugárzás káros a bőr számára. Annak ellenére, hogy az UVB-sugárzás segíti elő a barnulást és az üvegfelülettel könnyen megszűrhető, még nem tekinthető ártalmatlannak. Az UVA-sugárzás ennél is károsabb, hiszen az üveg sem nyújt védelmet ellene, illetve a bőr mélyebb rétegéig hatol be, mialatt nagyobb kárt is okoz. Többek között daganatok kialakulását is előidézheti.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.