Nem véd a baseball sapka?

Dr. Rebecca Tung, a maywoodi Loyola Egyetem Egészségügyi Központ bőrgyógyásza szerint azonban a strandpapucs és a baseball sapka viselése a bőrrák rejtett kockázatával járhat.

Az olcsó, kényelmes és laza baseball sapkának és strandpapucsnak megvan a maga divatos bája. E tulajdonságaiknak köszönhetően nem hiányozhatnak a kamaszok, a szabadtéri sportok szerelmesei, a kertészek és bárki ruhatárából, aki hűsíteni próbálja magát az izzasztó nyári napokon.

„A bőrrákos esetek többsége azokon a bőrfelületeken alakul ki, amelyek rendszeresen ki vannak téve a napnak” – állítja Tung. „Az a baj a strandpapuccsal és a baseball sapkával, hogy szabadon hagyják a lábfej végét és a fülek hegyét. Ezeken a területeken, különösen a fülek hegyén így valóban fennáll a bőrrák kockázata.”

A szakember elmondta, hogy a strandpapucsok és baseball sapkák népszerűsége előtt a nyári napokon a szabadban tartózkodó emberek általában széles karimájú kalapot és cipőt viseltek. Most azonban ezek a testrészek nagyon kevés védelemben részesülnek. Ráadásul ehhez még az is hozzájön, hogy a naptejet használók gyakran megfeledkeznek ezekről a testrészekről, amikor bekenik magukat.

nyar7

A bőrrák a rák leggyakoribb típusa, az Egyesült Államokban az összes rákos eset közel felét teszi ki. A bőrrákos esetek többsége nem melanóma jellegű, általában az alapsejtekben vagy a laphámsejtekben alakulnak ki. Az Amerikai Rák Társaság adatai szerint az Egyesült Államokban több mint egymillió nem melanóma típusú rákos eset fordul elő évente, melyek többsége a nappal függ össze. A napsugárzásnak kitett testrészeken, például az arcon, a fülön, a nyakon, az ajkakon vagy a kézfej hátulján alakul ki. Típusuktól függően lehetnek lassú vagy gyors növekedésűek, de ritkán terjednek át más testrészekre.

A melanóma a bőr színanyagát termelő melanocita sejtekből indul ki. Ha korai stádiumában diagnosztizálják, szinte mindig gyógyítható. Annak ellenére azonban, hogy a bőrrákos esetek csupán kis százalékát teszi ki, a melanóma messze a legveszélyesebb típus, ez okozza a bőrrák eredetű halálozások nagy részét.

A bőrrák összes típusát azzal lehet a leghatékonyabban megakadályozni, ha kerüljük az ultraibolya (UV) sugárzás túlzott behatását. Használjunk legalább 15-ös fényvédő faktorú naptejet, és viseljünk védőruhákat, például széles karimájú kalapot, hosszú ujjú inget és hosszúnadrágot. Délelőtt 10 óra és délután 3 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.