Étrend köszvényesek számára

Annak szól ez a tájékoztató, aki köszvényben szenved és akinek valamilyen oknál fogva emelkedett a húgysavszint a vérében.

Az étrendi változtatás lényege az, hogy csökkenteni kell az egyik alkotórészt, az ún. purin mennyiségét a táplálkozásban. A purin a fehérjékkel kerül a szervezetbe, a húgysav pedig a vizelettel távozik. A felszaporodott húgysav elsősorban az izületekben, a porcokban a lehűlésnek kitett helyeken rakódik le, és rohamszerű fájdalmakat idéz elő.

Az étrendi változtatás célja az, hogy húgysav keletkezéséhez szükséges purinból minél kevesebb kerüljön a szervezetbe, ezáltal mérséklődjék a húgysav mennyisége a vérben.

Néhány szót a purinról. A purin az összetett fehérjék egyik építőanyaga, ami a köszvényben szenvedőknél nem tud tökéletesen lebomlani, és ennek következtében felszaporodik a vérben és a szövetekben a húgysav.

A purin nem csupán az állati eredetű élelmianyagokban, hanem a növényi eredetű nyersanyagokban is megtalálható. A purin-szegény diéta 200mg-nál több purint nem tartalmazhat. Ahhoz, hogy Ön ezt a diétát meg tudja tartani, nem szabad fogyasztania 100mg/100g purint tartalmazó élelmianyagokat és élelmiszereket (pl: borjúmirigy, lép, máj, vese, szardínia). Az 50mg/100g purint tartalmú táplálékokból naponta 3-10 dkg-nál több nem ajánlott. Ezek a sertés-, marha-, pulykahús, folyami halak.

Alkoholt fogyasztani szigorúan tilos!

Naponta 2-2,5 l folyadékot fogyasszon el, mert a bőséges folyadékbevitel segíti a húgysav kiürítését.8694Mit szabad és mit nem?

Húsok, húskészítmények. A diéta húsételekben szegény, mert a húsok purint tartalma 22-50mg, az a mennyiség, amit naponta fel lehet használni. Pl. sovány sertés, borjú, fácán, nyúl, őz, liba, csirke, csuka, lazac. Elkészíthetők párolva, főzve, gőzölve, egyben sütve, felfújtnak, gombócnak, vagy vagdaltnak, ezenkívül rakott és töltött ételeknek.

A húsokat ajánlott zsírszegényen elkészíteni és ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb pörzsanyag képződjön. A húsból készített levesek, mint pl: az erőleves, húsleves nem javasoltak, inkább a bennük főtt hús fogyasztása ajánlatos.

A húskészítmények közül a diétába inkább a zsírszegény változatok illenek bele (gépsonka, sonka szalámi, Kaposi sonka, diétás virsli, párizsi, zala) napi 20-50gmennyiségben, természetesen az engedélyezett purin-mennyiségen belül.

A zsírban dúsabb húsipari készítményekből csak keveset, a szalonnafélék, zsíros kolbászok, hurkafélék nem ajánlhatók. Ahhoz, hogy kellő mennyiségű fehérje kerüljön a szervezetbe, több tejet és tejterméket kell fogyasztani, – természetesen a zsírszegényebb fajtákból, a kevésbé zsíros sajtok, a sovány tej, joghurt, kefir.

A tejszín, tejföl, vaj, inkább csak ételek ízesítésére vagy sütésére használható.

Purin szegény diéta

Köszvényeseknek

A tojás!

Sok állati fehérjét tartalmaz, ellenben csekély a purin-tartalma, így csak zsírtartalma szab határt a naponta elfogyasztható mennyiségnek. Fogyasztható önálló ételként, mint pl: töltött tojás, omlett, sült tojás, tojáspörkölt, tojásfelfújt, vagy ételbe felhasználva, pl: rakott ételekben. Elkészítéskor kerülje az erősen sült változatokat. A rántottát kevés tej, vagy víz hozzáadásával, gyenge lángon megolvasztva, kéreg nélkül szabad sütni.86951A zsiradék fogyasztását korlátozni kell. Naponta 60-65 mg-ot nem haladhatja meg. Ebből az ételek elkészítéséhez naponta 30-35 g használható fel. Leginkább ajánlott zsiradékok az értékesebb napraforgóolaj, kukoricaolaj, búzacsíra olaj, szójaolaj, stb. (Az egyszer már felhasznált zsiradékot, akármilyen szép még a színe, ne használja fel még egyszer!)

Ha az energia-szegénység miatt nincsenek korlátozva a cereáliafélék, akkor a liszt, búzadara, burgonya jól felhasználható mindenféle formában az étrendben.

Zöldség- és főzelékfélék! Nem ajánlatosak: zöldborsó, szárazbab, feles borsó, lencse.

Javasolt színes főzelékek:

Fejes saláta, kínai kel, kelbimbó, kelkáposzta, fejes káposzta, savanyú káposzta, főzőtök, padlizsán, patisszon, cukkíni, brokkoli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, cékla, újhagyma, lilahagyma, póréhagyma, fokhagyma, rebarbara, paradicsom, zöldpaprika, retek, zeller, tejes kukorica, uborka, spárga, sóska, zöldbab, gomba, karfiol 25-30 dkg-ot lehet fogyasztani.

Elkészíthető köretnek, rakott és töltött ételeknek, salátáknak, mártásoknak és természetesen italoknak is. Ami az elkészítési módot illeti, a főzés, párolás, gőzölés javasolható. Sült ételek elsősorban száraz hőben, grillben, kevés és nem égett zsiradékban.

Gyümölcsök:

Fogyaszthatók: alma, körte, sárgabarack, szőlő, málna, eper, ribizli, egres, meggy, cseresznye, ananász, narancs, citrom, mandarin, grapefruit. Kisebb mennyiségben és nem rendszeresen banánt, szamócát, szilvát, ringlót szintén ehetnek.86961Az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula) és gesztenye felhasználását nagyobb mennyiségben nem javasoljuk, inkább csak ízesítésre 1-2 dkg mennyiségben.

Fűszerezés: Petrezselyem, zellerlevél, köménymag, szegfűszeg, fahéj, édes-nemes fűszerpaprika, bazsalikom, babérlevél, koriander, szerecsendió, gyömbér, borsikafű, rozmaring, majoránna, borókabogyó, kapor, tárkony, kókuszreszelék, kakukkfű, póréhagyma, mustármag, fokhagyma, citromhéj, narancshéj, gyenge ecet, citromlé, só, piros arany, pritamin, hírős mártás, cukor, méz, karamell, corvitál.

Kerülni kell: viszont a csípős fűszerpaprikát, a cseresznyepaprikát, tormát, a mustárt, a borsot és természetesen a zöldpaprikából is az erősebb változatokat.

Az élvezeti cikkek közül a kakaó, a kávé, a forrázott tea (1-2 csésze naponta) fogyasztása nem tilos, mert a bennük lévő metilxantionok nem alakulnak át húgysavvá a szervezetben. Ezért a túlédesítést kerülve étrendjébe még a csokoládé is beilleszthető, természetesen csak akkor, ha nincs súlyfeleslege.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.