A szülés utáni hajhullás betegséget is jelezhet!

Várandósság alatt a nők a korábbinál jóval dúsabb hajkoronára is szert tehetnek, a szülés utáni hetekben-hónapokban kezdődő hajhullással azonban ez az időszak rendszerint véget is ér.

Meddig tekinthető normálisnak és mikor gyanakodjunk, hogy az intenzív hajhullás nem csak a hormonális változások következménye?

Hormonoktól szépül a haj

A terhesség alatt a női nemi hormonok közül a progeszteron és az ösztrogén szintje a szervezetben megemelkedik. Ezáltal a hajgyökereknél a sejtosztódás felgyorsul, a növekedésben lévő hajszálak élettartama megnő, tehát tovább maradnak a növekedési fázisban, mint egyébként szoktak – magyarázza a dúsabb hajkorona hormonális okait prof. Balázs Csaba endokrinológus. Egy-három hónappal a szülés után azonban lecsökken a női hormonok szintje, a természetes hajhullás mellett pedig a hölgyek ekkor vesztik el azokat a hajszálakat is, amelyek már korábban, a terhesség hónapjai alatt is lehullottak volna. Az intenzív hajhullás időszaka egyéntől függ, átlagosan fél évig-kilenc hónapig tart. Aggodalomra ad okot, ha ebben az időszakban egyéb panaszok is kialakulnak, vagy a hajhullás foltokban jelentkezik.

Foto:pixabay.com


Szülés utáni pajzsmirigygyulladás

Május 30-án született meg a kisfiam. Két hónap múlva erős szívdobogásom, hajhullás, gyengeség lépett fel. Ekkor azzal nyugtattak meg, hogy ez a hajhullás csak a szokásos, a szülések utáni jelenség, nincs jelentősége. A lejáró jogosítványom miatt júliusban azonban elmentem a háziorvosomhoz, aki elküldött labor vizsgálatra. Kiderült, hogy a labor alapján hyperthyreosisom, vagyis pajzsmirigy túlműködésem van. Elmentem a belgyógyászhoz, aki kért egy újabb labort. Ez szeptemberben volt, addigra már hypothyreosisra, alulműködésre utaló vérkép jött ki.” – A fenti sorok egy kedves betegem történetét mesélik el röviden. Története sajnos elég tipikus, mégis kevesen ismerik fel a tüneteket, vagy gondolnak a háttérben húzódó betegségre – mondja Balázs Csaba professzor. A vizsgálat során kiderült, hogy a hölgy pajzsmirigye megnagyobbodott, tömött tapintatú, jellegzetes  ultrahang leletet észleltem és panaszaihoz a szokásos diffúz hajhullástól eltérően foltos hajhullás is társult. A vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy szülés utáni, ún. „post-partum” pajzsmirigy gyulladása zajlott, ill. zajlik le, ezt támasztották alá a pontosan leírt tünetek.

Mi is ez a betegség?
A post-partum thyreoiditis (PPT) a szülést követő 3-12 hónap múlva alakulhat ki. A betegség a kismamák 13-20 százalékánál jelentkezhet, de sajnos ritkán diagnosztizálják, gyakran tekintik természetesnek. Pedig a betegség a hajhullás mellett igen zavaró tüneteket okozhat, amelyek az egyébként is érzékeny, az újszülött mellett folytonosan tevékenykedő, sokszor fáradt édesanyák mindennapjait jelentősen megnehezíthetik. A beteg gyakran hiába fordul orvoshoz segítségért, a PPT sok esetben rejtve marad és valami egészen más betegséggel “kezelik” a kismamát.

Melyek ezek a legfontosabb jelek, tünetek?

  • a pajzsmirigy megduzzadása (strúma, golyva),
  • erős szívdobogás
  • befolyásolhatatlannak tűnő hajhullás
  • fulladás érzése, nagyfokú (ok nélküli kimerültség)
  • jelentős hízás

Foto:pixabay.com

A betegséget már a Mátyás király korából származó könyvekben is ábrázolták, de csak az utóbbi időben vált ismertté és kezelhetővé. Lényeges tehát, hogy azok a hölgyek, akiknek „ismeretlen” eredetű hajhullásuk kezdődik szülés után, akkor időben gondoljanak a pajzsmirigy betegségére, mert időben megkezdett kezeléssel még lehet segíteni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.