Aranyér miatt a műtőbe is tolhatnak!

Az aranyeret a legtöbb esetben lehet egészséges életmóddal kezelni, ám megtörténhet, hogy műtétre van szükség. Hogyan zajlik a beavatkozás?

Az aranyérnek két fő típusa van, de mindkettő kezelése lehetséges megfelelő étrenddel, higiéniával, illetve felírt gyógyszerekkel, kenőcsökkel. Bizonyos esetekben azonban, egyik sem elegendő. Azoknál a pácienseknél, akiknél semmi nem segít igazán, a hosszú távú megoldást csak a műtét jelentheti az aranyér gyógyítására.

Milyen műtét?

Az operációt leginkább azoknak javasolják, akiknek aranyere kiterjedt és nagyon fájdalmas, illetve vérző. A hemorrhoidectomiát általában súlyos betegeken végzik, műtéti érzéstelenítésben: lehet úgy is, hogy alszik, de helyi érzéstelenítéssel is végezhető a beavatkozás, amikor a beteg ébren van, nem érez semmit.

Az operáció után a betegnek rövid ideig kell a kórházban maradnia. A hemorrhoidectomia során a sebész a végbélnyílás körül bemetszéseket ejt, hogy kivágja az aranyeret. Míg a műtét általában enyhíti a fájdalmat, a duzzanatot és a vérzést, viszketést, a procedúra egy igen érzékeny területen történik, és öltéseket is igényelhet, ezért még egy ideig fájdalmas lehet.

A körkörös bélvarrógépes beavatkozás (PPH) minimálisan invazív eljárás, s más néven Longo-műtétnek is említik. Akkor alkalmazzák, ha az aranyér kicsúszik a végbélen kívülre. Egy tűzőgép-szerű eszközzel teszik a helyére, és elvágják a vérellátását.

Vér nélkül az aranyér összezsugorodik, és elhal. Az eljárás során feljebb kerül a végbélnyílásban, ahol kevesebb idegvégződés van, és ezzel csökken a fájdalom. Előnyei, hogy fájdalommentessé válik a beteg, gyorsabban felépül, kevésbé tapasztal vérzést és viszketést, valamint ez a beavatkozás kevesebb komplikációval jár.

Egyéb megoldásokkal is elérhető az aranyér gyógyítása. Ezek a minimálisan invazív eljárások csökkentik az aranyér méretét, vagy eltávolítják azt.

b%25C3%25A9l3

• Lézer: speciális, pontos lézersugár „égeti” el az aranyér szöveteket.

• Gumiszalagos lekötés: belső aranyéren alkalmazható. A gumival lekötött aranyérnek elhal a keringése, majd a vénaszakasz fájdalommentesen „leesik”.

• Szkleroterápia: ennek során az aranyérbe injekciózott vegyülettel húzzák össze a kitágult vénákat.

Az aranyeret infravörös fénnyel végzett fotokoagulációval, illetve elektromos árammal végzett elektrokoagulációval is lehet kezelni. Ezek az eljárások mind csökkenti a fájdalmat, és nem járnak nagy komplikációval, de hosszú távon leginkább a hemorrhoidectomia ad megoldást.

Orvosunkkal beszéljük meg, melyik eljárás lenne a legmegfelelőbb számunkra! A műtét egyébként a legtöbb esetben hatékony, viszont az is fontos, hogy a beteg utána átálljon rostdús táplálkozásra, megfelelő higiéniával éljen, és kerülje a székrekedés lehetőségét egészséges étrenddel, nehogy ismét kialakuljon az aranyér!

Van kockázata az aranyér műtétnek?

Az aranyér műtét igen gyakori és biztonságosnak mondható, ám ahogyan bármelyik operáció, gyakorlatilag ez is járhat rizikóval: vérzéssel, fertőzéssel, de lehetséges, hogy az altatásra reagál rosszul a beteg.

Továbbá, a műtétet követően a pácienseknek egy ideig gondja lehet az ürítéssel, vizeléssel, hiszen a beavatkozás miatt egyelőre nehéz lesz számára az ellazulás. A végbél záróizma sérülhet a műtét során, ami oda vezethet, hogy vizelet- illetve széklet inkontinencia lép fel: a páciens kevésbé tudja kontrollálni magát, akaratlan széklet- vagy gáz kiengedés is előfordulhat.

korhaz18

Fájdalomcsillapítás a műtét után

A beavatkozás után szükség lehet fájdalomcsillapításra, a fájdalom ugyanis a leggyakoribb panasz műtét után, különösen a székletürítéssel kapcsolatban. A felírt paracetamol vagy ibuprofen segítséget jelent, az orvos javaslata nélkül azonban ne kezdjünk el szedni semmit!

A meleg fürdőben áztatás is sokat segíthet. Javasolt a székletlágyítók használata, mellyel a székletürítés erőlködés nélkül megy majd. Az erőlködés miatt ugyanis az aranyér kiújulhat. A felépülés általában két hétig tart a műtét után, de bizonyos esetekben eltarthat 3-6 hétig is.

Mikor kell hívni az orvost?

Amennyiben aranyerünk van, négy esetben kell azonnal orvost hívni: ha jelentős a vérzés, ha vizelési képtelenséget, illetve székletürítési képtelenséget tapasztalunk, valamint, ha láz is gyötör bennünket!

Mit tehetünk az aranyér kiújulása ellen?

A cél, a széklet lágyan tartása! A már említett rostdús táplálkozás igen fontos, hogy ne újuljon ki az aranyér, valamint a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása (6-8 pohár naponta). Néhány rostos étrend-kiegészítő is segíthet abban, hogy a széklet lágy maradjon.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.