A máj a szervezet kémiai üzeme?

A fertőzések ellen küzdő immunsejteket a máj bizonyos esetekben paradox módon lebontja.

Patrick Bertolino és munkatársai évek óta a máj vizsgálatával foglalkoznak. "A máj különös szerv" – mondta a csoport vezetője. "Legtöbben azt hiszik, csak az a dolga, hogy lebontsa az alkoholt, de valójában a szervezet kémiai üzeme: eltávolítja a számunkra veszélyes anyagokat, viszont előállít olyanokat, melyekre szükségünk van".

A kutatók fölfedezték, hogy a májsejtek az immunrendszer aktív sejtjeit, a T-sejteket körülveszik, és a májszövet ezeket a sejteket megsemmísíti. A riasztónak tűnő tényt a további vizsgálatok is megerősítették.

Azt a szervátültetések során már eddig is észlelték, hogy a májbeültetések esetén ritkább a szerv kilökődése.

maj14

A májsejtek különös viselkedésének további kutatása lehetővé teheti a szervkilökődés mechanizmusának részletesebb tisztázását, és remélhetőleg újszerű kezelését is. Bertolino professzor és csapata azt észlelte, hogy a májsejtek a még inaktív T-sejteket veszik körül és pusztítják el.

A szervbeültetés legfőbb gondja, hogy az immunrendszert gátló gyógyszerek jelentősen csökkentik a beültetett szerv, a vese vagy a szív kilökődését, de ugyanakkor a szervezet ellenállóképességét is csökkentik, ezért a betegek az máskülönben veszélytelen fertőzésekre is fokozottan érzékennyé válnak.

A kutatók abban bíznak, hogy a májsejtek különös működésének pontosabb megismerésével sikerülhet az immunrendszer védő tevékenységét megőrizni, másféle, vagy kevesebb gyógyszerrel, és így a beültetett szervek is biztonsággal a fogadó szervezetben tarthatók.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.