Télen is egészségesen!

Hazánkban a méltatlanul mellőzött táplálékok közé tartoznak a csicsóka, vagy más néven édesburgonya felhasználásával készült ételek.

A téli időszakban érdemes megkóstolnunk, s étrendünkbe iktatnunk egy-egy csicsókából készült fogást, mivel magas rost és kalória tartalmánál fogva tápláló étel, s nem utolsó sorban kiváló A és C-vitamin, vas és kalcium forrás. Magas béta-karotin tartalmánál fogva antioxidáns hatású.

Testi állapotunkat nagymértékben befolyásolja lelki egészségünk is. Törekedjünk a harmonikus életvitel kialakítására, melynek épp úgy része a kiegyensúlyozott táplálkozás, mint a megfelelő időbeosztás, a stressz csökkentése, a pozitív gondolkodás, elegendő idő kikapcsolódásra, s a társas kapcsolatok ápolása!

Télen különösen fontos, hogy időt szenteljünk a szabad levegőn történő mozgásra, ilyenkor ugyanis szerencsés esetben, a napsütés hangulatunkat, lelkünket is feltölti. Válasszunk lakóhelyünknek, egyéniségünknek megfelelő mozgásformát! Ezek lehetnek téli sportok, de frissítő hatású egy hegyi, erdei séta is.

teli-taj1

A szabadban végzett sportolás kellemetlen mellékhatása lehet egy-egy kellemetlen ütés, csont-vagy fogtörés, éppen ezért még a mozgás megkezdése előtt gondoskodjunk megfelelő védőfelszerelésről, mellyel a kellemetlen élmények elkerülhetők!

A védelemről szemeink épségének megőrzése érdekében is gondoskodnunk kell! Síelésnél használjunk síszemüveget, sétához viseljünk napszemüveget! Keressük azokat a termékeket, melyek az UV sugarak 100 százalékát képesek kiszűrni!

A téli időszakban, a nappalok rövidülésével, a szabadban eltöltött órák száma is rendszerint kevesebb, mint nyáron. Fordítsuk az időt általános egészségügyi állapotunk felmérésére, orvosi kontrollvizsgálatokra! Végeztessünk el vércukorszint, vérnyomás, koleszterinszint mérést!

Ezek, illetve a magasság, súly és derékkörfogatunk adatainak ismeretében válasszunk egy tetszőleges értéket, melyen változtatni szeretnénk, s életmód változtatással tegyünk is érte! Az ünnepek utáni időszak kiválóan alkalmas erre, ekkor már a rengeteg finomságtól sem esünk kísértésbe.

recept_doboz39

Az ünnepek alatt is ügyeljünk az alkohol fogyasztás mennyiségére! A vörösbor antioxidáns, és a szív egészségét védő hatása közismert, azonban ez sem ok arra, hogy megszokott ásványvizünket mások kedvéért lecseréljük.

A valóban pihentető alvás nem túl meleg szobában, nem túl vastag takaró alatt érhető el. Felejtsük el a hideg éjszakákon a trópusi meleghez hasonló hálószobában történő alvást! Az ideális a 18-21 fok közötti hőmérséklet.

Forrás: