Fejben kezelt hólyag

A gerincben lévő egyik ideget stimuláló implantátum csillapíthatja a krónikus húgyhólyaggyulladás okozta fájdalmat. Az új kutatás szerint a terápia több mint 50 százalékkal csökkenti a tüneteket.

Az eszköz az interstitialis cystitis, más néven fájdalmas hólyag szindróma kezelésére használható. Ez a betegség súlyos medencefájdalmakkal és gyakori vizelési kényszerrel jár. A nők esetében gyakoribb rendellenesség jellemzően 40 éves kor táján jelentkezik. Lehetséges kóroka nőkben húgyúti fertőzés, férfiakban pedig a prosztata bakteriális fertőzése.

Egyes kutatások kimutatták, hogy a betegekben a húgyhólyag nyálkahártyája károsodik, más kutatások pedig arra utalnak, hogy a húgyhólyagban lévő idegek valamilyen okból rendkívül érzékennyé válnak a fájdalomra és a nyomásra.

A lábszárban, a hasban és a medencében lévő más idegek is érzékenyebbé válhatnak. Sok esetben azonban a tüneteket semmi sem magyarázza egyértelműen. A betegeket fájdalomcsillapítóval és antidepresszánsokkal kezelik, valamint létezik egy eljárás, melynek során gyógyszeres oldattal töltik meg a húgyhólyagot, hogy ezzel csökkentsék a gyulladást. Néhány beteg azonban nem reagál ezekre a kezelésekre.

pete23

A Torontói Egyetem kutatói az eszközzel a keresztcsonti ideget stimulálják. Ez az ideg a húgyhólyaggal, valamint a vizelet áramlását szabályozó izmokkal és a medencefenék izmaival áll kapcsolatban. A kísérlet során 11 nőnek ültették be az implantátumot. Az eljárás során egy elektródát vezetnek be a bőr alá az ideg környékére, amely egy stopperhez hasonló eszközhöz kapcsolódik, melyet szintén a bőr alá ültetnek be a fenékben. Az eszköz enyhe elektromos jeleket bocsát ki, és működését a beteg szabályozhatja.

A Neurourology And Urodynamics folyóiratban megjelent tanulmány szerzői elmondták, hogy a stimulálás szinte észrevehetetlen a betegek számára. A fájdalomszint felére csökken, és a hatás több mint egy évvel a beültetés után is tapasztalható. A betegek ezen kívül arról is beszámoltak, hogy az InterStim elnevezésű eszköz a vizelési kényszert is csökkentette.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.