Mogyoróallergia ellen mogyoróval

Mogyoróallergiás gyerekeknek mogyorót adva leküzdhető az allergia állítja a paradoxonnak tűnő megfigyelés.

A Duke Egyetemi Klinikai Központ és az Arkansasi Gyermekkórház kutatói osztották meg az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológiai Akadémia tagjaival vasárnap a társaság washingtoni kongresszusán ezt az elméletet.

A kutatócsoport azonban felhívta a figyelmet, hogy egyelőre csak kísérleti stádiumban járnak, és a szülőknek nem szabad kipróbálni a módszert. A vizsgálatot Dr. Wesley Burks, a Duke gyermek allergológia és immunológia osztályának főnöke vezette. Körülbelül négymillió amerikai szenved valamilyen ételallergiában. A leggyakoribb a mogyoró elleni túlérzékenység. A súlyos allergiás beteg számára már a mogyoró legkisebb mennyiségével való találkozás is életveszélyes lehet. Az ételallergiák miatti évi 150 haláleset felét tulajdonítják a mogyoróallergiának.7178Burks és munkatársai öt évvel ezelőtt kezdtek mogyoróallergiás gyerekeknek fokozatosan egyre nagyobb adag mogyorót adni naponta. Más allergiás gyerekek placebót kaptak. A kezdeti dózis egy mogyoró ezredének felelt meg. Tíz hónap alatt érték el a napi 15 szem mogyorót, és a vizsgálat hátralévő részében már nem is emeltek rajta. A résztvevő 33 gyermek közül kilencen több mint két és fél évig részesültek a fenntartó kezelésben, és négyük a kezelés abbahagyása után meggyógyult, azaz képes volt mogyorófogyasztásra.

Az allergiás reakciót jelző immunglobulin E szintje a vizsgálat végére csaknem nullára csökkent. Burks szerint már az is nagy biztonságérzetet adhatna a családoknak, ha sikerülne elérni, hogy a fokozatos adagolással ne kelljen a sokféle ételben nyomokban előforduló mogyoró káros hatásaitól félni.

Forrás: