Ideje allergiatesztet csináltatni!

A tested ok nélkül támad, és nem látsz ki a tüsszögés mögül? Megállás nélkül viszket a szemed, kapar a torkod, de mégsem olyan, mint a megfázás?

Az allergia akkor jelentkezik, amikor a szervezeted védelmi rendszere annyira biztosra akar menni, hogy végül túlzásba viszi a dolgot. Normál esetben az immunrendszer képes felismerni, hogy a szervezetbe jutó anyagok – például a levegőben szálló apró részecskék – veszélyesek-e vagy ártalmatlanok, és ennek megfelelően vált ki válaszreakciót.

Ha ártalmas anyagot szippantasz be, az immunrendszer tüsszentésre késztet, hogy eltávolítsa a káros anyagokat, míg például a porszemek legfeljebb fizikai irritációt okozhatnak.

Ám néha az immunrendszer azt is veszélyesnek minősíti, ami amúgy nem az, a légúti allergiák esetében ez jellemzően a növényi részecskékkel, vagyis pollenekkel szemben jelentkezik. Ezért van az, hogy a pollenallergiások télen tünetmentesek, ám ahogy megjelennek az első növényi hajtások, onnan kezdve egészen az őszi lombhullatásig a tested tüsszögéssel, könnyezéssel próbál megszabadulni a „betolakodóktól”.

Ha a náthának vélt tüneteid nem múlnak el a szokásos 2-3 nap után, akkor itt a legjobb alkalom, hogy elmenj a legközelebbi allergiavizsgálatra. Nincs időhöz kötve, de a saját érdekedben jobb, ha olyankor mész, amikor a tüneteid enyhébbek, így a vizsgálat során kapott szerek nem rontják az állapotod.

allergia42

Amire viszont mindenképp ügyelj: a vizsgálat előtt 4-5 nappal már ne vegyél be semmilyen ellenszert, se kalciumtablettát, se antihisztamin-tartalmú gyógyszert, mert ezek nemcsak a kellemetlen tüsszögést és szemirritációt fojtják el, hanem az allergiateszt is fals eredményt fog kihozni.

Hogyan zajlik mindez? A leggyakoribb és legegyszerűbb módszer a bőrön végzett úgynevezett provokációs teszt. Miután az allergológus kikérdezett, hogy a tünetek jellemzően mely hónapokban jelentkeznek, már szűkült a szóba jöhető allergén növények száma. Ezután az alkarodra – ahol az átlagnál vékonyabb, így érzékenyebb a bőr – kellő távolságra egy-egy cseppet kapsz az adott növények pollenjét tartalmazó szérumból, majd egy parányi tűszúrás segítségével juttatják be az anyagot a bőr felszíne alá.

Észre fogod venni, hogy bizonyos pöttyök akár már néhány másodperc alatt égően viszketnek, mások viszont semmilyen elváltozást nem mutatnak. Utóbbiakra biztosan nem vagy allergiás, amelyik viszont viszket, azt semmiképp ne kapard a vizsgálat végéig, mert becsaphatja az orvost. Ő a pirosodás mértékéből, a duzzanat nagyságából tudni fogja, mennyire erős a szervezeted válaszreakciója az adott anyagra, és ennek megfelelően fogja kialakítani a terápiát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.