Álmatlanság ellen online terápia

Már kipróbáltuk a birkaszámlálást, sőt altatót is bevettünk, így akár az online terápiának is adhatunk egy esélyt, hogy végre aludhassunk egy jót éjszaka!

Azok a krónikus álmatlanságban szenvedők, akik részt vettek az alvási higiéniával, relaxációs technikákkal és a túlműködő elme kiüresítésére irányuló módszerekkel kapcsolatos oktatást magában foglaló kognitív viselkedésterápián (CBT), jobb alvásról számoltak be, mint azok, akik nem próbálták ki a terápiát – áll a Sleep szakfolyóiratban közzétett tanulmányban.

A kísérletben 118 krónikus inszomniában szenvedő felnőtt vett részt, tehát olyan személyek, akik éjszakai alvási problémákat, majd ezt követően nappali kimerültséget tapasztaltak hetente több mint négy alkalommal, legalább hat hónapon keresztül.

A résztvevők fele audiovizuális klipeket, letölthető MP3 fájlokat és PDF fájlokat kapott, amelyek az álmatlanság leküzdésére irányuló információkkal szolgáltak. A többieket várólistára tették, és megkérték őket, hogy időközben ne keressenek más kezelést.

alvas117

Az audiovizuális anyagban az álmatlansággal kapcsolatos információk, relaxációs technikák és az alvási higiénia részletei szerepeltek. A tanácsok között szerepelt az is, hogy ne szundikáljunk nap közben, keljünk fel, ha nem sikerül elaludni, és alakítsunk ki nyugodt hálószobai környezetet.

Más leckék a megnyugvás, a szorongás és az aggasztó gondolatok elűzésének módszereivel foglalkoztak. Öt hét múlva a kezeltek 81 százaléka számolt be legalább enyhe javulásról az alvásuk terén, s körülbelül 30 százalék állította, hogy a program végére egy órával többet sikerült aludnia.

A kezeltekben egészségesebb hozzáállás alakult ki az alvással kapcsolatban, és ritkábban számoltak be arról, hogy az elméjük túlműködött alvásidőben. ,,A CBT program minden egyes szegmense fontos, de a kognitív terápiás modult értékelték a legpozitívabban!" – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Norah Vincent. A tanulmány szerint az Egyesült Államok lakosságának körülbelül 9 százaléka szenved inszomniában.

Forrás: