Kialvatlanság = elhízás?

Úgy tűnik nem az öregedés az egyetlen, ami a középkorú nőket fenyegeti, hiszen az álmatlanság legalább olyan veszélyes lehet.

A legújabb kutatások szerint ugyanis azok a középkorú és idősebb nők, akiknek alvásproblémáik vannak, sokkal könnyebben szednek fel plusz kilókat, mint jó alvó társaik.

A kutatók összesen 7300 40 és 60 év közötti férfi és nő életét kísérték figyelemmel hét éven keresztül. Az eredmények szerint azok a nők, akik jelentős alvásproblémákról számoltak be a kutatás alatt, a vizsgálatok végére sokkal többet híztak, mint azok a nők, akiknek nem voltak alvási gondjaik.

Az alvási gondokkal küzdő nők egyharmada hízott legalább öt kilót a kutatás ideje alatt, míg ugyanez a súlygyarapodás alvásproblémák híján csak a vizsgáltak egyötödénél jelentkezett. Sajnos vagy szerencsére ez a jelenség csak a nőknél jelentkezik, férfiaknál nem okoz elhízást a kialvatlanság.

Az alvásproblémák és az elhízás közti kapcsolat akkor is megmaradt, amikor a kutatók más tényezőket (általános fizikai és mentális egészség, kezdősúly a kutatás elején, testmozgás) is figyelembe vettek.

“A legvalószínűbb magyarázat a jelenségre, hogy az alváshiány megzavarja egyes hormonok, például az étvágyat is szabályozó leptin és ghrelin működését, ez pedig túlevést okozhat a kialvatlan betegeknél.” – nyilatkozta Peppi Lyytikainen, a Helsinki Egyetem vezető kutatója.

“Bár a mostani kutatás nem bizonyítja minden kétséget kizáróan az ok-okozati összefüggéseket az alváshiány és az elhízás között, de valószínűsíti, hogy az alvásgondok segítik a plusz kilók lerakódását.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.