Ágyhitek, tévhitek

Ideális esetben, naponta legalább nyolc órát fordítunk alvásra, vagyis napunk egyharmad részét az ágyban töltjük. Nem mindegy azonban, hogy milyenben!

Ágyhitek-tévesen?

Ebben az időszakban a legfontosabb az, hogy kellően kipihenjük magunkat, és erőt gyűjtsünk a következő napra. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, rendkívül lényeges, hogy az ágyunk komfortos legyen. Igen széles a skála, számtalan ágykeretből, matracból, ágyneműből és huzatból választhatunk, ami egyfelől jó, hiszen mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, ugyanakkor nagyobb az esélye annak is, hogy melléfogunk.

Egy jól megválasztott ágy nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy nyugodtan pihenjünk, hanem segít a mozgásszervi betegségek kialakulásának megelőzésében, valamint a már meglévő problémák enyhítésében. Összeállításunkkal abban segítünk, hogy mindenki kényelmes, és egészséges alvást biztosító fekhelyen hajthassa álomra a fejét.

A leggyakoribb ágy-tévhitek

1. A kemény fekhely egészséges

Való igaz, hogy az emberek többségének kényelmes alvást biztosít a keményebb matrac, azonban a vékony testalkatúaknak, a gyerekeknek és az idősebbeknek tanácsos inkább puhább felületű ágyat választani.

2. Az ágy ott van jó helyen, ahol a legjobban mutat

Amikor helyet keresünk az alvó-alkalmatosságnak a lakásban, természetesen fontos szem előtt tartani, hogy hova passzol leginkább, azt azonban ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a tévétől, a hi-fi berendezéstől, hangfalaktól és más elektromos berendezésektől a lehető legtávolabb kerüljön!

3. A természetes alkotóelemek a legbiztonságosabbak

Az allergiások számára egyáltalán nem igaz a fenti állítás. A hálószobában is találhatunk olyan alapanyagokat, amik irritációt okozhatnak. Ilyen a matracban található lószőr vagy gyapjú (ez utóbbiból párna, takaró is készülhet), az ágyneműben lévő toll, az ágykeretet összetartó ragasztó, vagy a fát borító lakk, festék. Legjobb, ha az ágynemű jól szellőző anyagból készült, a huzatok választásánál pedig részesítsük előnyben a pamutot, mellőzve a műszálas darabokat!

4. Az ágyrács nem befolyásolja az alvás minőségét

Ez egyáltalán nem igaz! A matracot megtámasztó rács akkor jó, ha különböző merevségű lécekből áll, így alvás során a gerincoszlop végig egyenes maradhat. Oldalfekvésben például lehetővé teszi, hogy a matrac a váll alatt jobban besüppedjen, mint a mellkasnál.

5. A rögzített matrac is kiválóan tisztítható

Alvás során gyakran megizzadunk, és egyéb testnedvek is érintkezhetnek a matraccal, annak ellenére, hogy azt lepedővel borítottuk be. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben nagy népszerűségre tettek szert a „két évszakos” matracok, amiket félévente érdemes megfordítani, és kitisztítani.

A rögzített matracoknál nincs mód a forgatásra, és a tisztítás is sokkal nehezebb. A legjobb az, ha a matracnak alulról is van lehetősége a szellőzésre: a szakértők szerint, ideális esetben a padló és a matrac között, 25-35 cm a távolság.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.