Altató hintaágy

Svájci és francia kutatók vizsgálatai arra utalnak, hogy a hintaágy ringató mozgása segíti a gyorsabb elalvást és javítja az alvás minőségét.

A Current Biology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban tíz férfi alvását figyelték meg elektroenkefalogram (EEG) segítségével szilárdan álló ágyban és hintaágyban. Michel Muhlethaler kutatásvezető, a Genfi Egyetem munkatársa és kutatócsoportja szerint a tesztben részt vevő önkéntesek mindegyike gyorsabban aludt el a hintaágy ringása közben, mint a stabilan álló ágyban, és 45 perces alvásuk is mélyebb volt.

"Meglepő módon az alvással összefüggő agyhullámok bizonyos típusánál szintén jelentős növekedést tapasztaltunk" – tette hozzá Muhlethaler. Az EEG-görbék azt mutatták, hogy ringás közben hosszabb lett az alvás úgynevezett N2 fázisa, amely a mély alvás egyik szakasza. Az N2 fázis egy szokásos éjszakai alvásnak mintegy felét teszi ki.

gyermek44

További különbség, hogy a hintaágyban való alvás közben gyakoribbak lettek az úgynevezett alvási orsók, amelyek szintén a mély alvást jellemzik, megjelenésükkor az idegsejtek aktivitása nagy összehangoltságot mutat. A kutatók a későbbiekben arra keresnek választ, hogy a hintaágy-hatást miként lehetne felhasználni az álmatlanság kezelésében.

Forrás: