Éjszakai vizelés alvászavar miatt?

A prosztata-megnagyobbodásban szenvedő férfiak esetében az obstruktív alvási apnoé lehet az oka az éjszakai felébredésnek és vizelésnek.

A Journal of the American Board of Family Medicine március/áprilisi számában megjelent tanulmányban a Negevi Ben Gurion Egyetem kutatói jóindulatú prosztata-megnagyobbodással diagnosztizált 55-75 éves férfiakat vizsgáltak, akik legalább egyszer tapasztalnak éjjeli vizelési ingert. A kontroll csoport ugyanebbe a korcsoportba tartozó férfiakat tartalmazott, akik nem szenvedtek prosztata-megnagyobbodásban, illetve éjjeli vizelési ingertől.

alvas48010

Az izraeli kutatók kimutatták, hogy a prosztata-megnagyobbodásban szenvedő férfiak 57,8 százaléka tapasztal obstruktív alvási apnoét, és ez az alvászavar lehet a valódi oka azoknak az ébredéseknek, amelyekről a férfiak azt gondolják, hogy a vizelési inger miatt következhetnek be. Az alvási apnoét horkolás és a személy légzésének rövid szünetei jellemzik, ami éjszakai ébredésekhez és nappali álmossághoz vezet.

„Ha a prosztata-megnagyobbodásban szenvedő férfiak éjjeli vizelését alvászavar váltja ki, akkor ez kezelhető, és javíthatjuk a páciensek életminőségét” – nyilatkozta Dr. Howard Tandeter. Ha tehát a prosztata-megnagyobbodásban szenvedő betegek gyakori éjjeli vizelési ingerről és felébredésről számolnak be, a kezelőorvosoknak gyanakodniuk kell arra, hogy obstruktív alvási apnoé állhat a háttérben, és e szerint kell végezniük a kezelést.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.