Mit tehet a sejt, ha ős a sejt? – Őssejt kutatás és alkalmazás Magyarországon

Először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével.

A példamutató esemény ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarországon a nemzetközi orvostudomány kutatóinak és alkalmazóinak legjobbjai között jegyzett szakemberek  dolgoznak az őssejt-kutatás és az őssejtek gyógyászati alkalmazásának elősegítésében, és az őssejt-megőrzés tudományának folyamatos fejlesztésében.

Az őssejtek a legtöbb, ha nem az összes többsejtű élőlényben megtalálható sejtek. Különlegességük, hogy mitotikus sejtosztódással széles körben képesek a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé differenciálódni. Az őssejtek kutatása az 1960-as években Ernes A. McCulloch és James E. Till kanadai kutatók eredményeiből indult ki.

Szöveti őssejtek a szervezet számos szövetében megtalálhatók. Ezek az őssejtek biztosítják egy életen át a folyamatosan használódó sejtek újraképződését, annak köszönhetően, hogy az adott szöveti környezetben képesek különböző, a szövetet alkotó speciális funkciót ellátó sejtekké alakulni. Három jól ismert és terápiában alkalmazott őssejt-forrás a csontvelő, a perifériás vér és a köldökzsinórvér.15944 Az őssejtek hatékonyabb felhasználása érdekében számos kutató-intézetben dolgoznak olyan módszerek kifejlesztésén, melyekkel az őssejtek mesterségesen szaporíthatók.

Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel. Bár több sikeres hazai beültetés történt az elmúlt években, a miskolci Gyermek Onkohematológiai és Csontvelőtranszplantációs osztályon 2010. őszén  elvégzett életmentő műtét kiemelkedő. A beültetett őssejt a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott, a szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek voltak a beteg csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére.15797?Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe – a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe ?, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét. A beavatkozás után két héttel megjelentek az új, egészséges sejtek a gyermek vérében, ezzel a kislány ? kezelőorvosai szakvéleménye alapján ? a gyógyulás útjára lépett? ? mondta a téma szakértője, Dr. Balogh István a Napidoktornak.

A KRIO Intézet ? ahol a beültetett őssejtet előkészítettek a transzplantációra ? vezetője elmondta, hogy Pro-Família programja keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását. Magyarország az egy főre eső sikeres  őssejt beültetések tekintetében kiemelkedő helyen áll  Európában. 15798Négy őssejtbank és több orvosi intézmény adja a tudományos hátteret, hogy korunk egyik legújabb és legfontosabb gyógyászati ágazata szolgálja a korszerű terápiát. A hazai sejtbankok közül egyedül a KRIO Intézet rendelkezik a szigorú tudományos feltételekhez kötött amerikai  orvos szakmai akkreditációval.

A lengyel-magyar tulajdonú cég 1998 óta működik Magyarországon, jelen vannak több Kelet-Európai országban, együttműködnek neves szakmai intézetekkel. Őssejt ?bankbetétjeik? száma több tízezer. A 2010.évi miskolci őssejt beültetés az ötödik sikeres beültetés volt a nemzetközi cégcsoporton belül, az egy főre jutó sikeres beültetések számában elsők Európában. Jelenleg a Magyarországon születtet gyermekek mintegy hét százalékának köldökzsinór-vérét tárolják, miközben az őssejt terápia alkalmazási területe folyamatosan bővül.  Kormányzati támogatás nélkül azonban a legsikeresebb tudományos eredmények sem tudnak elterjedni, miképpen szükség lesz mielőbb egy olyan nemzeti őssejt bankra is, amely kiszolgálhatja a legkorszerűbb terápiás kezeléseket.

Forrás: