Hogyan kerülhető el az ünnepi csetepaté?

A karácsonyi veszekedések, csetepaték sok családnál “mindennaposak”. De, hogyan kerülhetjük el a karácsonyi veszekedéseket?

Szinte mindenkinek van olyan emléke, hogy a békés karácsonyi készülődés egésze felborul, mert valami apróságon összekapunk. Ilyenkor elkezdünk egymással kiabálni. Valamivel később a békíteni próbáló családtagoknak is elfogy a türelme és ők is „beszállnak” a veszekedésbe.

A helyzet fokozódhat, ha vegyes családokról van szó, esetleg elvált szülőkről, hiszen még több ember gyűlhet össze, akik nem feltétlen ismerik egymást. A konfliktusok jórészt abból adódnak, hogy feszültek vagyunk, a feszültség pedig abból, hogy szeretnénk, hogy minden tökéletes legyen. De nem kell mindennek tökéletesnek lennie!

Christmas-Tree

Íme néhány tipp, hogy elkerüljük a veszekedést!

1. Ne akarjunk mindent, magunk csinálni!

Nem szabad túlvállalni magunkat. Nem kell egy embernek intézni a vacsorát, a sütést, az ajándékokat, a fenyődíszítést. Inkább osszuk ki a feladatokat a családtagok között.

2. Ne feledjük mi a lényeg

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a békés együttlét, a meghitt családi beszélgetés, néhány apró ajándék átadása sokkal többet ér, mint az anyagiakra koncentráló „látványkarácsony”.

3. Legyünk türelmesek!

Nem biztos, hogy a szeretet ünnepén is ragaszkodnunk kell az igazunkhoz. A béke érdekében inkább hagyjuk, hogy a másiknak legyen igaza. Adjunk engedményeket is a másiknak. Bármilyet, amit év közben nem adnánk.

4. Készüljön el minden időben

Ne akarjunk minden karácsonyhoz köthető feladatot december 24-én elvégezni. Egy egész család sem képes egy délelőtt alatt elvégezni a nagytakarítást, megfőzni a vacsorát és karácsonyfát is díszíteni. A felkészülés tartson napokig, hogy elkerüljük a stresszes helyzeteket, a veszekedést.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.