Kezeljük a testvérféltékenységet!

Süle Judit gyermekpszichológus a testvérféltékenységről, annak megoldásáról, esetleges elkerüléséről beszélt a Csak csajok műsorában.

Családi béke vagy testvérharc. Egyáltalán nem mindegy, hogyan él egymás mellett a két vagy több gyermekünk. De mit tehet a szülő, hogy békés legyen a családi élet? Hogyan neveljünk szerető testvéreket? Hogyan kerüljük el, hogy a testvérek féltékenyek legyenek egymásra?

Minden szülő arra vágyik, hogy gyermekei között a testvérkapcsolat egy szoros kötelékké váljon. Ettől függetlenül tisztában vannak vele, hogy a vitás helyzetek elkerülhetetlenek a legjobb testvérek között is. Ilyenkor karácsony táján főleg előtérbe kerülhet a féltékenykedés, például az ajándékok miatt.

Süle Judit gyermekpszichológus elmondta, hogy ez egy természetes jelenség és nem lehet elkerülni, megúszni, szinte mindenkinek át kell esni rajta. Sőt akkor sem szabad előre inni a medve bőrére, ha az egész gyermekkor békésen telt. Akár felnőttkorban is kialakulhat testvérharc.

A szakértő szerint, nem kell véresen komolyan venni a veszekedéseket. Viszont sokat jelenthet, ha segítünk megfogalmazni a gyermeknek a problémáját. Ha segítünk nekik kimondani, hogy mitől feszült, mitől érzi rosszul magát. Hiszen a gyermek csak általános feszültséget érez és nem biztos, hogy felismeri, hogy haragszik a testvérére, esetleg féltékeny rá.

Az segít, ha szóban is biztosítjuk arról a nagyobbik gyereket, hogy a kistestvér érkezésével is ugyan úgy szeretjük. Meg kell próbálni betartani a korábbi rendet, kevés változást kell beiktatni. Emellett az is fontos, hogy a szülők ne kudarcként éljék meg azt, hogy a gyermekeik harcolnak egymással, féltékenykednek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.