A párkapcsolatunktól függ a testsúlyunk?

Dudás Kata gasztropszichológus arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy a párkapcsolatban élők gyakran együtt fogynak, híznak, idomulnak a másikhoz

Arról már sokat hallottunk, hogy a terhes kismamák hízását a kispapák nem csak figyelemmel kísérik, de „segítenek” is benne. Színtiszta szolidaritásból ők is elkezdenek hízni. De mi a helyzet, ha nem áll fenn terhesség? Akkor is idomulnak egymáshoz a párok hízási, fogyási szokásai?

Dudás Kata gasztropszichológus tapasztalatai szerint ez jobban működik a kutyák és a gazdáik esetében, ők jobban hasonulnak. Viszont a párok tagjai is gyakran idomulnak egymáshoz. Nem feltétlen kezdenek együtt hízni, vagy fogyni, vegyes kölcsönhatások is kialakulnak. Előfordul, hogy az egyik fél hízik, a másik elkezd fogyni.

Ennek a jelenségnek az oka valószínűleg az is, hogy az érzelmi állapot és a testsúly között összefüggések vannak. A párkapcsolatban élő nőknek például gyakran gyorsabban, könnyebben gyarapodik a testsúlyuk, mint az egyedül állóké. Ez betudható a gyermekáldásnak, a kellemesebb életkörülményeknek, vagy annak az egyszerű ténynek, hogy a párok gyakrabban járnak el például vendéglőbe. „Elkezdünk jobb formát ölteni.”

Dudás Kata szerint viszont azok a párok, akik elkezdenek hízni a legtöbb esetben nem maradéktalanul boldogok. Épp ellenkezőleg, valamilyen párkapcsolati gonddal küszködnek és kompenzálnak az evéssel. Hasznos lehet, ha a párok együtt kezdenek el fogyókúrázni, diétázni, mert így sikeresebb lehet az életmódváltás.

Forrás: