Az a fárasztó dackorszak

Regős Judit családi tanácsadó arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogyan és miben engedjük dönteni a még kicsi, de már akarattal rendelkező gyermekünket

Hála Istennek nem minden gyereknél, de szinte mindegyiknél meg kell küzdeni egy és három éves koruk között a rettegett dackorszakkal. Igen, rettegett időszak ez, hiszen a dacos pillanatokban nagyon nehéz megoldást találni egy gyermek viselkedésére.

Regős Judit családi tanácsadó szerint a „nem” szócska elsajátítása azért is megy olyan könnye a gyerekeknek, mert a szüleiktől is ezt hallják a leggyakrabban. Sok mindent tiltunk nekik, úgy kezdjük a mondandónkat, hogy „nem szabad…”. A tipikus dackorszak azonban 2 éves kor körül jön el.

„A dackorszak arról szól, hogy valami ellenében határozza meg magát a gyerek.” – magyarázza Regős Judit – „Azért ellenkezik, mert azt még nem tudja, mit akar, de azt igen, mit nem.” A dackorszak egyébként a személyiségfejlődés teljesen normális szakasza, ilyenkor kezdenek el azzal kísérletezni a kicsik, hogy meddig mehetnek el.

A szakértő szerint nem jó megoldás, ha elkezdünk hadakozni a gyerekkel és felvesszük a „csakazértis” pózt. Inkább próbáljuk meg elfogadni azt, hogy abba a korszakba léptek, hogy próbálják meghatározni saját magukat.

Az önmeghatározás mellett egyéb okok miatt is kialakulhat a hiszti. Ilyen lehet a frusztráció, hiszen a gyerek még nem tudja kifejezni magát; féltékenység a testvérre, felnőttre; az egyszerű fáradtság vagy éhség; az új környezet, idegen ember.

Próbáljuk meg úgy elkerülni a hisztizés kialakulását, hogy játék, szabadidő közben hagyjunk nagyobb teret a gyermeknek. Tehát olyan helyzetben adjunk választási lehetőséget a gyermeknek, ami nem okoz gondot sem nekünk, sem neki. Nagyon fontos, hogy ne engedjük a gyereket magunk fölé kerekedni. Tisztázzuk, hogy ki a gyermek, ki a felnőtt.

Forrás: