Szülés utáni depresszió az apukáknál?

Bús István főszerkesztő a szülés utáni depresszióról beszélt a Csak csajok műsorában, de nem akármilyenről, hanem az apukákéról

A szülés utáni depresszió nem ismeretlen fogalom. Minden hetedik kismama szenvedhet szülés utáni depressziótól, de a legújabb kutatások szerint az apák is szenvedhetnek ettől a betegségtől.

A nőkhöz hasonlóan a férfiakat is „kiboríthatja” a baba megszületése utáni időszak. A hirtelen nagy változás, a stresszes helyzetek, a felelősség súlya nyomasztó lehet, bizony fejfájást okozhat. A fáradtság és a partner hasonló esetleges búskomorsága is ráerősít a depresszió kialakulására.

Az apai depresszió gyakran még a baba megszületése előtt, a terhesség alatt elkezdődhet. Ilyenkor megváltozhat a két fél között kapcsolat, az apa úgy érezheti, hogy az anya már egyáltalán nem foglalkozik vele.

Lényeges különbség még a két nem szülés utáni depressziója között, hogy amíg a nők inkább szomorú, búskomor hangulatba kerülnek, addig a férfiak inkább agresszívek lesznek.

Szerencsére a legtöbb esetben mindkét fél pozitívan éli meg a gyermekáldást és elkerülik a fejfájást. Bús István főszerkesztő a saját tapasztalatai alapján pozitívan élte meg az apaságot. A gyermeke születése után úgy érezte, hogy az egész világot meg szeretné mutatni gyermekének és fele együtt újra felfedezni.

Bús István szerint abból adódhat a probléma, hogy a gyermekvállalás egy olyan esemény az ember életében, amit semmilyen módon nem lehet „visszacsinálni”. Bármilyen döntésünket meg tudjuk változtatni, de egy új élet születését nem lehet semmisé tenni. Ez a döntés tehát, hatalmas teher. Ennek következménye, hogy a férfi túl sokat gondolkodik, depresszióba eshet.

Fontos, hogy a terhesség alatt ne csak a nőnek fájjon a feje amiatt, hogy mi lesz, ha megszületik a baba, hanem a férfival is foglalkozzon az orvos, egy szakember, a párja akár a barátai.

Forrás: