Ásványvíz, forrásvíz, csapvíz – igyuk mind egyszerre

Dr. Tóth Tamás obezitológus arról mesélt a Csak csajok műsorában, hogy mi a különbség az ásványvíz és a forrásvíz között valamint arról, hogy igyunk mindegyikből bőségesen

Mit nevezünk ásványvíznek?

Az ásványvíz az ivóvízzel azonos beszerzési helyről, védett ártézi kútból, vagy forrásból származik. A vizek döntő többsége szénsavmentes, melyet a palackozás előtt dúsítanak. A legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmazó vizet hívhatjuk ásványvíznek. Ennek a meghatározásnak köszönhetően hazai vezetékes ivóvizeink fele, a és természetes források többsége is ásványvíznek számít.

Mit nevezünk forrásvíznek?

Forrásvizeknek a felszín alatt található, onnan kiinduló vizeket nevezzük (talajvizek, rétegvizek és karsztvizek). Általában természetes módon törnek a felszínre. A forrásvizek feltörési helyére gyakran telepítenek kutakat, amikből közvetlenül lehet inni a vizet. Akár ásványi anyagot nem tartalmazó csapvíznek is nevezhetnénk.

Miből mennyit?

Dr. Tóth Tamás obezitológus határozottan állítja, hogy ásványvizeket, forrásvizeket jó fogyasztani, hiszen eredendően tiszta vizek, magas az ásványi anyag tartalmuk, nyomelemeket tartalmaznak.

A szakértő szerint túl sokat inni inkább a gyógyvizekből nem tanácsos, nem az ásványvizekből, forrásvizekből. Gyógyvíznek egyébként azt nevezzük, aminek hivatalosan is valamilyen gyógyító hatást tulajdonítottak a szakértők.

Az ásványvizek többséget sokat tartalmaz kálciumból, nátriumból, magnéziumból, hidrogén karbonátról. Tóth doktor szerint az tévhit, hogy egy adott ásványvíz folyamatos fogyasztása ártalmas. Oldott állapotban nem tudunk annyi ásványi anyagot bevinni a szervezetünkbe, hogy az, káros legyen.

Víz nagyhatalom vagyunk!

„Magyarország vizekből nagyhatalom. Beleértve a gyógyvizeket, ásványvizeket, artézi-, kútvizeket.” – mondja Tóth doktor – „Budapesten van a világ egyik legjobb csapvize a fővárosokat nézve.”

A legjobb megoldás tehát, ha a vízivási szokásainkban – mint minden másban is – a változatosságra törekedünk. Igyunk csapvizet, kútvizet, palackozott vizet egyaránt.

Forrás: