Milyen a jó matrac?

Kovács Attila matrackutató és fejlesztő arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy milyen a jó matrac és milyen elven működik a megfelelő alátámasztású matrac

Az alvás a természetes pihenőállapotunk, ami nélkül nem tudunk létezni. Nem elég azonban csak annyi, hogy alszunk valahol, valamennyit. A pihentető alváshoz nagyban hozzájárul az is, hogy milyen fekvőalkalmatosságot választunk.

Ekkor jön a képbe a matrac kérdése. Sokan nem is törődnek vele, hogy min alszanak, pedig egy jó matraccal kellemes lehet az alvás, egy rosszal, pedig borzasztó. De milyen a jó matrac?

Mi alapján válasszunk?

A jó matrac mérete mindig illeszkedik az ágy méretéhez, nem lehet sem nagyobb, sem kisebb. A matrac kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a magasságunkat és testsúlyunkat, ebből adódóan azt is, ha ketten alszunk egy adott matracon. Sőt azt sem árt figyelembe venni, hogy milyen pozícióban alszunk általában.

Két típus

A matrac típusait tekintve alapvetően kétféle kategóriát lehet megkülönböztetni, kezdi Kovács Attila matrackutató, fejlesztő. Az egyik fajta az úgy nevezett magában rugózó fajta, és vannak az úgynevezett biomatracok, amik kókuszból, memóriahabból készülnek, és magukban nagyon minimálisan rugóznak.

Egyébként bármilyen fekvőfelületet időnként cserélni kell. Tudomásul kell enni, hogy egyik matrac sem örökéletű, 4-5 évente le kell őket cserélni.

Fontos az alátámasztás

A memóriahabos matracokat sem szabad csak magában használni, ezek alá is kell a megfelelő alátámasztás. Az igényesebb ágyrácsoknál az összekötésekkel lehet a rugózás mértékét választani. Minél több rugó van összekötve annál kevésbé fog mozogni az matrac, magyarázza Kovács Attila.

Puhát vagy keményet?

Az egyéb szakmák képviselő között nem egyöntetű a vélemény, hogy milyen típusú matracon érdemes aludnunk. Az ortopéd orvosok a kifejezetten kemény, masszív alátámasztású matracokat javasolják. Az alvással foglalkozó szakemberek, alvásterapeuták viszont a kényelmes alátámasztás, puhább matracot javasolják.

Forrás: