Lábdagadás nem csak nyáron!

A lábdagadás a meleg időszakokhoz köthetők, bármikor előfordulhatnak. Dr. Borcsiczky Dóra családorvos a lábdagadás okairól, megelőzéséről, kezeléséről beszélt a Csak csajok műsorában

A lábdagadástól szinte mindenki szenvedett már néhányszor. A terhes kismamák, a hosszú utat megtevők vagy a kényelmetlen cipőt viselők. A lábdagadás minden életkorban előforduló egyik leggyakoribb panasz. Mivel egy életvitelt és közérzetet jelentősen befolyásolja a lábdagadás kialakulást érdemes tudni, hogy mi okozhatja pontosan, milyen betegségek állhatnak a hátterében.

A dagadás neve ödéma

A lábdagadás egyik leggyakoribb oka az ödéma, más néven vizenyő. A nyári forróságban ez fokozottan jellemző, mert előfordulhat, hogy a szervezet nem tudja kiüríteni a folyadékot. Ilyenkor – általában a boka körül – felhalmozódik  a víz, megdagad a láb. A kellemetlen érzés abból adódik, hogy a belső térfogat növekedését a bőr nem tudja követni, ezért a feszítő érzés alakul ki.

Mi okozza?

„Van, amikor a lábdagadás nem kóros. Ilyen a hosszas ülés, állás, a menstruáció előtt időszak.” – kezdi Dr. Borcsiczky Dóra családorvos, gyógyszerész – „Ettől el kell különíteni azt, amikor baj van.”

Borcsiczky doktornő szerint az egyik leggyakoribb oka a lábdagadásnak ezen felül a keringési zavar. Ilyen lehet valamilyen vénás keringési zavar, visszérbetegség, mélyvénás trombózis. Emellett gyakori kiváltó ok a fehérjehiány. A hiány oka lehet egy szélsőséges diéta. Állhat a háttérben még vesebetegség, bélbetegség, allergiás betegség.

Honnan tudjuk, mi okozza?

Bizonyos esetekben nagyon jól meg tudjuk állapítani, hogy mitől dagadt be a lábunk. Ha valamilyen betegség áll a háttérben akkor nagyon látványosan fel tud dagadni a lábunk, nem csak annyira, hogy nehezen bújunk vissza a cipőnkbe. Emellett tapintásra is másmilyen a duzzanat. Ha belenyomjuk az ujjunkat a duzzanatba, olyan mintha „tésztába nyomnánk” és lyuk marad utána.

Orvoshoz fordulni akkor kell, ha a lábdagadás aszimmetrikus, ha hirtelen alakul ki, ha reggelre nem múlik el, nem enyhül, ha fájdalommal jár, ha kékes lilás elszíneződést látunk.

Tegyünk a lábdagadás ellen!

Nem árt a hosszú repülőutakon felállni és sétálni, de ülő helyzetben is lehet tornáztatni a lábunkat. Kilépünk a cipőből, körözünk a lábunkkal, visszafeszítjük. Azt kell éreznünk, hogy a vádlink megfeszült.

Jó, ha lezuhanyozzuk a lábunkat, lespricceljük mentolos vízzel. A lábfürdő is jó megoldás. A szobahőmérsékletű vízbe néhány kanál ecetet teszünk, és abban áztatjuk a lábunkat. De tehetünk a vízbe rozmaring- , citrom-, édesmandula- , bazsalikom- , majoranna- vagy borsmentaolajat.

Meg is emelhetjük a lábunkat, feltehetjük a falra támasztva, hogy a gravitáció segítsen a lábdagadáson.

Nem kell tehát minden esetben az orvoshoz szaladni egy feldagadt bokával, vannak azonban figyelmeztető jelek, amikre nem árt odafigyelni!

Forrás:


Egy válasz

  1. cziriak juliana

    hat az en labfejeim nagyon meg vannak allando jelleggal dagadva a talpam skszor eri a foldet jaras kozben feszul es pirossas lilas sokszor meg is reped a hajlasban hiaba veszek vizhajtot soha nem lohad le mi a teendo
    .koszonom hogyha valaszolna