Járjunk mezítláb vagy sem?

Benke Rita reflexológus arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy mennyire fontos edzeni, masszírozni a talpunkat, váltogatni a cipőket, hogy lábunk szép és egészséges maradjon

Az emberi evolúció során sok mással együtt, bizony a lábbelik formája és minősége is változott. A mezítláb való szaladgálásról egészen a tűsarkúig jutottunk. De vajon mennyire egészséges mezítláb lenni?

Bende Rita reflexológus a Kneipp-terápiát említi elsőként, ha talpak masszírozásáról van szó. Sebastian Kneipp(1821-1897) német pap többek között a hidroterápia atyja. Kneipp szerzetes lefektette elvének öt alappillérét: víz, mozgásterápia, gyógynövények alkalmazása, helyes táplálkozás és a testi-lelki egyensúly.

Manapság ezt kissé pontatlanul wellnessnek hívjuk. Az ilyen wellness szállodákban is gyakran találkozhatunk olyan kavicságyakkal, amin hideg víz van, magyarázza Benke Rita.

Ezeken a kavicsokon való sétálás, a talpaink különböző izmait, ízületeit, izmait veszi igénybe, megtornáztatja azokat. Érdemes forró vizes fürdő után rálépni a hidegvizes kavicsokra, majd ezt váltogatni. Ez a hidroterápia egyik fajtája, amit akár minden nap is el lehet végezni, az otthonunkban is.

A jó idők beköszöntével lekerülnek a cipők és szandált, papucsot húzunk. A lábunk egészsége szempontjából jobb is, ha nem zárt cipőkben járkálunk. „A szandál egy kicsit jobb, mint a cipő, ugyan is belekényszerítjük a lábunkat teljesen más formákba.” – magyarázza Bende Rita reflexológus – „Ha a cipőt és a lábunkat összehasonlítjuk, a legritkább esetben hasonlít.”

oe901etv

Ekkor bőrkeményedések jöhetnek létre, különböző deformitások. Jó megoldás lehet, ha eljárunk talpreflexológushoz. Az is egy tévhit, hogy gyakorlatlanságunknak köszönhetően kár tehetünk magunkban. Egyszerűen nem tudunk akkora nyomást kifejteni, hogy kárt okozzunk, inkább arról van szó, hogy nem lesz elég hasznos a masszázs.

Saját egészségünk érdekében ne féljünk tehát attól, hogy összepiszkoljuk a talpunkat!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.