A stevia jótékony hatásai

Dr. Ferenc Ildikó belgyógyász, diabetológus a stevia jótékony hatásairól – vérnoymás csökkentő, fogápoló, gombaölő – beszélt a Csak csajok műsorában

A stevia csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi a fogszuvasodást, gombaölő hatása van és megvédi a bőrt a korai öregedéstől is. Bár úgy tűnik, hogy csodaszerről van szó, ez nem így van.

Mi az a stevia?

A Paraguay-ból származó növényt dél-amerikai indiánok már évszázadokkal ezelőtt felfedezték. A Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál.

A jázmin pakócának is nevezett növény rokonságban áll a kamillával és a százszorszéppel is. A rebaudiozid A, vagy ismertebb nevén Reb A, a a krizantémok családjából származó gyógynövény, a stevia legédesebb természetes összetevője az összes közül.

Mik a jótékony hatásai?

Csökkenti a vérnyomást

„Azon kívül, hogy nem emeli a vércukor szintet és nulla kalóriás, sok jótékony hatását állapították meg a kutatók.” – magyarázza Dr. Ferenc Ildikó belgyógyász, diabetológus. Ilyen előnye például, hogy csökkenti a vérnyomást. Természetesen nem helyettesíti az orvosi terápiákat, de segíti azok hatását. Ebben az esetben a stevia leveléből kivont teakivonatról van szó.

Fogat is moshatunk vele

Emellett kiderült, hogy ennek a növénynek baktériumölő hatása van, magyarázza Ferenc doktornő. Mivel nagyon magas a stevia ásványi anyag tartalma ezért akár a fogápolásban is használható. Akár a fogínybetegségek kezelésére is alkalmas. Fogkrém és öblögető oldat is készül belőle.

A bőrbetegségekre is használ

A gyulladásos bőrbetegségekre is kiválóan alkalmazható a stevia. „A pattanásokra, az ekcémára, a dermatitiszre is jótékony hatása van, mint külsőleg, mint belsőleg alkalmazva.” – magyarázza Ferenc doktornő. Akár krém is készülhet a növényből, belsőleg kúraszerűen kell alkalmazni.

A steviát tehát be lehet építeni az állandó étrendbe is, hiszen a cukorbetegek és a diétázók számára is előnyös tulajdonságokkal bír, valamint a fent említett betegségek megelőzésében is szerepet játszhat. Nem csodaszerről van tehát szó, csak egy hatásos gyógynövényről!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.