Csak tej és semmi más

A tartós vagy UHT tej nem tartalmaz tartósítószert, hanem a hőkezelésnek köszönhetően áll el több hónapig, magyarázza Posztós Zsuzsanna a Csak csajok műsorában

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tehén, juh, kecske, bivaly, szamár, ló és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, nyerstejként is fogyasztható, de hőkezelve, vagy hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga. Ilyen a savanyú tejtermékek – joghurt, tejföl, kefir – vagy a sajtfélék – túró, oltós és vegyes alvasztású sajt.

Emellett már a tejtermékek csomagolásában is különbséget lehet tenni. Általában a néhány napig elálló, hűtőben tartandó tejet és a tartós tejet különböztetjük meg. Posztós Zsuzsanna marketing vezető szerint, a „gond” általában a tartós tejnél szokott felmerülni.

Mi az az UHT tej?

A tartós tej fogalmát egybemossuk a tartósítószer fogalmával. Az UHT tej (Ultra High Temperature Treated) azt jelenti, hogy ultra magas hőmérsékleten kezelt tejről van szó. Ennek az eljárásnak és a csomagoló anyagnak köszönhetjük, hogy a tej akár 3-6 hónapig is eláll a polcon, nem a tartósítószernek.

Egyszerűen arról van szó, hogy a tejet felhevítik nagyon rövid időre, nagyon magas hőfokra – 135-137 fokra – ké-három másodpercre, majd hirtelen lehűtik, magyarázza Posztós Zsuzsanna.

Baktériummentes csomagolás!

Fontos még tudni, hogy a kész tejet aszeptikus, vagyis fertőző anyagoktól mentes csomagolóanyagba töltik le. Ez a csomagolás biztosítja, hogy nem kell tartósítószer a tejbe, mert a nem engedi be sem az oxigént, sem a fényt. Valamint a mikroorganizmusok is elpusztulnak a magas hőkezelés során, amik hozzájárulnak a tej megsavanyodásához.

Érdemes figyelembe venni, hogy a tartós tej csak a felbontásig marad tartós, hiszen a kibontással levegő és fény éri, ami beindítja a természetes erjedési folyamatokat. Ekkor már csak pár napig, hűtéssel fogyasztható ez a tej is.

A hatóságok is rendelkeznek a tejről

Tehát a közhiedelemmel ellentétben a pár napig iható és a hónapokig eltartható tej alapanyaga is tiszta tehéntej, és nem tartalmaz egyéb hozzáadott anyagokat. Azért sem lehet ez másképp mert a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiadott Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint, ha egy csomagolásra rá van írva, hogy tej, akkor az csak kizárólag tejet tartalmazhat, nem szabad semmilyen más adalékanyagot hozzáadni.

Forrás: