Pokorny Lia a vándor – az állandó költözés hatása a gyermekekre

Csides Kata pszichológus arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy mennyire viseli meg a gyermekeket a gyakori költözés, és ez jár-e valamilyen hátránnyal.

Pokorny Lia édesapja szakács volt éppen ezért rengeteget költöztek. Lia elmesélte, hogy a rengeteg költözés egyáltalán nem viselte meg, sőt inkább egy nagy kalandnak fogta fel, az öccsével együtt. Amikor mindent hátrahagyva újabb- és újabb helyre költözött a család a színésznőt nem viselte meg, hogy a megszerzett barátokat hátra kellett hagyni.

A mai napig könnyen megválik az emberektől, amit egyébként nem tart pozitív tulajdonságának, de szerinte a rengeteg költözésnek köszönheti rugalmasságát is. Saját bevallása szerint ezt annak köszönheti, hogy erősek voltak a családi kötelékek és ott volt otthon, ahol a családja éppen tartózkodott.

Mit mond a pszichológus?

Csides Kata pszichológus szerint szerencsésnek tartja Liát, ugyanis sok gyermekre negatív hatással van a sok változás, költözés. A kisgyermekeknél nem dominálnak még annyira a megszokások, inkább a szülőkhöz való ragaszkodás, a bizalmi kapcsolat a fontos. „A lényeg a család, nem az épület, terület.” – magyarázza Csides Kata – „Az a fontos, hogy mi otthon mint család funkcionáljunk.”

Sokat számít a gyermek karaktere is. Ha a szülők túlféltik a gyermeket, őt biztos, hogy rosszul érinti a változás. A másik típusú gyermek, aki nyitottabb, bizalommal van a környezete iránt, annak a költözés egy kaland lesz. Fontos, hogy a szülők erősebb karakterek legyenek és tisztázottak legyenek a szerepek.

„Ha az édesanyámtól megkapom azt a figyelmet, meleg gondoskodást, amire gyerekként szükségem van, ha az apa az a karakter akitől megkapom a védelmet, aki férfi, ott nem lesz sok gond.” – folytatja a pszichológus.

Csides Kata javaslata szerint a költözést fontolgató szülőknek a gyerek érdekeit is szem előtt kell tartaniuk, és a lehető legnagyobb mértékben be kell őket vonni a folyamatba. Minél előbb vissza kell térni a rendes kerékvágásba, együttes tevékenységeket kell szervezni, ez szolgálja a gyermekek kielégítő fejlődését, erősíti a védőtényezőket, könnyebben illeszkednek majd be az új környezetbe.

Forrás: