Öt fő probléma a szülés után

Kóros vérzés, aranyér, gátseb, folyamatos szédülés, striák A szülés utáni leggyakoribb problémákról beszélt Dr. Szőczei Beáta szülész-nőgyógyász a Csak csajok műsorában.

„Egy gyermekvállalással az ember élete teljesen megváltozik. Miért gondoljuk tehát azt, hogy a test az ugyan olyan marad?” – kezdi Dr. Szőczei Beáta szülész-nőgyógyász. Egy terhesség alatt másfél literrel több vér kering a szervezetben, aminek hatására az összes belső szerv változáson meg keresztül.

"A szülés gyakorlatilag egy fizikai munkához hasonlítható. A vajúdási időszak átlagos esetben egy először szülő nőnél 8-10, másodszor szülő nőnél 6-8 óra." Szőczei doktornő elmondta, hogyan készülhetnek az anyukák a szülés előtti, közbeni és utáni nehéz pillanatokra.

Terhességi csíkok

A megváltozott kötőszövet miatt gyakran keletkeznek repedéshez hasonló hibák a bőrön, amiket striának, köznapi nyelven terhességi csíkoknak is nevezünk. Ez a bőrprobléma kialakulhat gyors növekedéstől, hirtelen hízástól vagy fogyástól, izomtömeg növekedéstől is. Sajnos ennek kialakulása egyénfüggő, halványítani lehet bármilyen zsíros, E vitamint tartalmazó krémmel.

Kóros vérzés?

A szülés utáni vérzés ideje változó. Előfordul, hogy a nők vérzése 2-3 héttel a szülés után abbamarad, de néha akár 8 hétig is elhúzódhat anélkül, hogy bármilyen speciális problémára kellene gondolni. Mindenesetre, ha 8 hét elteltével sem múlik el a vérzés, fel kell keresni a nőgyógyászt, mert előfordulhat, hogy bent maradt egy kis méhlepény-darab, amely akár olyan kicsi lehet, hogy az ultrahang sem mutatja, de ez fenntarthatja a vérezgetést.

Az aranyérről

Az aranyér a leggyakoribb szülést követő probléma. Kaphatók aranyérre való krémek és kúpok, általában recept nélkül. Ezeket nyugodtan lehet használni szoptatás alatt is. Szerencsére a legtöbb aranyeres probléma magától megoldódik. Az ok az volt, hogy a megnövekedett méh nyomta a visszavezető vénákat, amely az azokban keringő vénás vért részlegesen blokkolta és a nyomás miatt alakult ki a vénatágulás. A legtöbb esetben, ha az ok elmúlik, az okozat is megszűnik.

Előfordulhat, hogy a szülés utáni hatodik hét végén még mindig fennáll a probléma, ebben az esetben meg kell mutatni az orvosnak, aki további helyi gyógyszeres kezelést javasol. Súlyos esetben a műtét is szóba jöhet.

A nőgyógyász arra is felhívja a figyelmet, hogy az aranyeret tisztán kell tartani, a székrekedést megelőzni, akár székletpuhítók segítségével. A vécépapírt is másképp kell használni, nem szabad dörzsölni, csak „leitatni”, ugyanis a vécépapír akármilyen puha is, a dörzsölés felszakíthatja az aranyeret, állandó vérzéshez, néha fertőzéshez vezethet.

magzat4

Seb a gáton

A gátseb nem túl steril területen, a végbél közelében van, nagy és mély vágás, de ennek ellenére hihetetlen gyorsasággal, és elhanyagolható komplikációval gyógyul. A gátseb a hathetes ellenőrzésre általában már teljesen begyógyul. Megeshet, hogy a szülés után máshogy fog kinézni a gát, mint szülés előtt, de leggyakrabban szépen gyógyul, és nehéz észrevenni.

Folyamatos szédülés

A szülést követően gyakran előfordulhat tartós szédülés is. Amikor az anyuka vérszintje visszaáll normálisra. Terhesség, és főleg a szülés alatt a vér szintje számottevő mennyiséggel csökken – vörösvérsejt szám, hemoglobin, hematokri). Egy teljesen normális és átlagos szüléskor körülbelül fél liter vért veszít a nő. Ehhez hozzájön még a többhetes kisebb vérzés. Ebből adódóan a vérszintet lehetetlen normálisan tartani.

A Szőczei doktornő azt tanácsolja, hogy folytassák a terhességi vitamin, folsav, vas szedését szülés után is. Ha emellett egészségesen étkezik, a vérszint hamarabb fog visszaállni, de így is több hónapba beletelhet a normális szint visszaállása. A szülés előtti vitamin, folsav, vas szedésétől kevésbé esik le a vérszint, így a szüléskor elvesztett vért hamarabb be tudja pótolni a szervezet. Mindenestre a szédülést valamennyire lehet csökkenteni folyadékbevitellel, és sós ételek fogyasztásával, amely emeli a vérnyomást.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.