Fogfehérítés házilag?

Dr. Orosz Gábor fogorvos a Csak csajok meghívott szakértője olyan tippeket adott a fogfehérítéssel kapcsolatban, amit bárki otthon is alkalmazhat.

A szódát és a hamut az emberek már az ókorban megkísérelték az elszíneződött fogak fehérítésére használni. A siker elég szerény volt.

Manapság már gyorsan és biztonságosan eltávolíthatók a fogakról a nem kívánt kávé, tea, vörösbor, dohányzás, vastartalmú gyógyszerek okozta elszíneződések polírpasztával, porszóró berendezéssel.

Nem mindenkinek van azonban ideje, vagy kedve ahhoz, hogy fogorvoshoz menjen. Az sem utolsó szempont, hogy kevesebbet kell költeni a fogfehérítésre. Fontos figyelembe venni, hogy nem árt itt sem a megelőzésre koncentrálni.

Előzzük meg az elszíneződést

A fogakat az ételszínezékek – köztük a fent említett italok – nagyon el tudják színezni, ezért nem árt kevesebb mennyiséget fogyasztani belőle. „A pigmenttartalmú ételek, italok leragadhatnak a lepedéken és a fogakon is ott tudnak maradni.” – magyarázza Dr. Orosz Gábor fogorvos.

Az megoldás lehet, ha a teákat szívószállal isszuk, de legjobb, ha minden olyan evés, ivás után amikor színező hatású ételeket, italokat fogyasztunk megmossuk a fogunkat. Orosz doktor szerint fontos, hogy ne azonnal mossuk meg a fogakat, mert a savtartalom felmarja a fogzománcot, és a dörzsöléssel még jobban megbontjuk azt.

Epret a fogakra

A házi praktikákkal lehet próbálkozni, de csak alkalmanként. Általában az olyan savtartalmú gyümölcsökre kell gondolni, mit a citrusfélék, az alma vagy akár az eper. Ezekkel gyors és látványos eredményt lehet elérni.

Az alkalmazásuk nagyon egyszerű. Egyszerűen fogyasztani kell a felsorolt gyümölcsöket vagy pépesítve bedörzsölni vele a fogakat. Össze lehet keverni eperlevet szódabokarbónával és azzal mosni fogat. Orosz doktor azonban hosszú távon nem tanácsolja ezt a megoldást, mert károsíthatja a fogzománcot.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.