One stop clinic – a terhesség alatti kombinált szűrésekről

Az újfajta terhesség alatti kombinációs szűrővizsgálatról beszélt Kónya Márton biológus a Csak csajok műsorában. A speciális vizsgálatot az úgynevezett one stop clinic-ek végzik.

Manapság léteznek már olyan kilinikák, amelyeket one stop clinic-ként emlegetünk. Ez annyit jelent, hogy a centrumban egy helyen végzik el a kombinált terhességi teszteket, és értékelik azt ki. Az eredményre mindössze 1-1,5 órát kell várni. A szakorvosok FMF (Fetal Medicine Foundation) licensszel rendelkeznek, ami meghatározza one stop clinic működésést.

„Magyarországon 2004 óta elérhető a vizsgálat, és azt lehet mondani, hogy az érzékenysége vagyis a megbízhatósága folyamatosan emelkedik.” – kezdi Kónya Márton biológus – „Ezek a szűrőtesztek 95-97%-osan megbízhatóak, ilyen százalékban szűrnek ki bizonyos rendellenességeket.”

A kombinált tesztet a terhesség 12-14. hetében végzik. Magába foglalja a genetikai ultrahangvizsgálatot és az anyai vérben lévő két jelzőfehérje (free-beta-hCG és PAPP-A) biokémiai elemzését. Az első trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat során mérik a magzat magasságát, koponyaméretét, haskörfogatát, combcsontjának hosszát, szívfrekvenciáját és a tarkótáji vizenyrétegét.

Ezek apró elváltozásai ugyanis a Down-kór jelei lehetnek. A teszt 95-97%-os érzékenységet mutat, megbízható, gyors, fájdalommentes s biztonságos. A nem invazív vizsgálatok közül a legérzékenyebb és legpontosabb. A kombinált teszt eredményei három csoportba sorolhatóak: alacsony kockázat, közepes kockázat s magas kockázat. A szekvencilis szűréssel a különböző rizikófaktorba sorolt kismamáknak különböző további szűréseket javasolnak.

„A szűréseket és a diagnosztikus vizsgálatokat, azaz magzatvíz vizsgálatot nem szabad összekeverni.” – folytatja Kónya Márton – „A szűrés mindig azt mondja meg, ki az akinél érdemes elvégezni a magzatvíz vizsgálatot. Akkor működik jól egy szűrőteszt, ha minél kevesebb felesleges magzatvíz vizsgálat van.”

Forrás: