Kövek a szervezetben – epe, vese és a többi

Dr. Borcsiczky Dóra családorvos elmagyarázta a Csak csajok műsorába, hogy a különböző köveket a szervezet saját anyagaiból hozza létre, veszélyeztetve ezzel az egészségünket.

A szervezet képes saját anyagaiból az egészséget veszélyeztető elemeket létrehozni, ezeket hívjuk köveknek. Leggyakoribb formájuk a vese-, epekő, de nem szabad megfeledkezni a fogkőről vagy a prosztatakőről sem. „Tulajdonképpen minden üreges szervben kialakulhat kő. Ennek az az oka, hogy az ott lévő ásványi anyagok oldhatósága megváltozik.” – magyarázza Dr. Borcsiczky Dóra családorvos, gyógyszerész.

Az epekövek esetében a koleszterint az epesavak tartják egyensúlyban, hiszen vízben oldhatatlan dolgokról beszélünk. Ha ez az egyensúly megbomlik, akkor kis kődarabkák, homok képződik és hosszabb idő alatt kövek alakulnak ki. A népesség 20 százalékában alakulhat ki epekő, és általában 40 éves kor felett jellemző. Az epekövek gyakoribbak a nőkben.

A kövek mérete 1-2 millimétertől több centiméterig is terjedhet. A vesekő hosszú ideig tünetmentes, hiszen amennyiben nem okoz elzáródást, a beteg nem érzékel fizikai fájdalmat. Érdekes, hogy a kövek mérete nem feltétlen befolyásolja a fájdalom szintjét. A távozó vesehomok vagy a fogkő is tud nagy fájdalmakat okozni.

Ok és okozat

A vesekő 30 és 60 év között a leggyakoribb. Vannak úgy nevezett köves családok meséli Borcsiczky doktornő. Ez azt jelent, hogy vannak olyan családok, ahol genetikailag gyakrabban fordulnak elő kövesedések a szervezetben. „Azt is megfigyelték, hogy vannak egyes rasszok, népcsoportok, ahol gyakrabban alakul ki mondjuk a vesekő.” – hívja fel a figyelmünket erre a megállapításra Borcsiczky doktornő.

A genetika mellett van bizonyos környezeti faktor is. A vesekő esetében hatással lehet, hogy mennyire száraz, meleg az a terület, ahol élünk. Vagy a hazai sajátosságokra gondolva az is befolyásoló tényező lehet, hogy mennyire sokat iszunk. A jó hír, hogy nincs olyan, hogy valaki köves alkat. Mindenki a köved egy bizonyos csoportjára érzékenyebb. Van aki a vesekövekre, van aki a fogkőre hajlamosabb.

A kövek kialakulása

Az epét a máj termeli, az epehólyag tárolja és koncentrálja. A bélbe jutott zsírok hatására az epehólyag összehúzódik, és az epét a vékonybélbe juttatja, hogy ott segítsen a zsírt megemészteni. Az epe nagy mennyiségű, oldott állapotban lévő koleszterint tartalmaz. Ha azonban az epe túltelítődik, a koleszterin oldhatatlanná válik, és kikristályosodik, vagyis létrejön az epekő.

Az anyagcsere bizonyos zavarai miatt a tápanyagok emésztésének melléktermékei finom homok alakjában lerakódhatnak a húgyvezetékekben és a húgyhólyagban. Ez a homokszerű anyag rétegeket képezhet, és végül kőképződéshez vezethet. A húgykőképződés elindulása a vizeletkiválasztás problémája mellett hajlam kérdése, de fontos szerepet játszik benne a vizeletpangás is.

Kikristályosodó ízületek: a köszvény. A köszvény ismétlődő rohamokban jelentkező, fájdalmas ízületi gyulladás, melynek oka a nátrium-urát kristályok lerakódása. A köszvény megelőzésében fontos a sok, naponta legalább 3 liter folyadék fogyasztása, kerülni kell az alkoholfogyasztást, előnyös a testsúly mérséklése, és a kevesebb fehérjében gazdag étel elfogyasztása. Sem Gabinak, sem pedig Erikának nem voltak még hasonló problémái.

Forrás: