Mekkora legyen a cipő sarka?

Dr. Marschalkó Péter ortopéd szakorvos mondta el szakvéleményét az ideális cipő sarokról a Csak Csajok műsorában.

A láb adottságaitól függ, ki milyen magas sarkú cipőt tart kényelmesnek. A rövid achilles ínnal rendelkezőknek kellemesebb a magasabb sarkú cipő. A 3-4 centiméteres magasság még nem okoz egészségkárosodást. Viszont a túl magas sarkú cipő erős változást okoz a testtartásban, ami hosszú távon előnytelen torzulásokat idéz elő. Megváltoztatja a test súlyeloszlását.

Ugyan szép vádlit és combot csinál a túl magas sarok, de azon csípő- és a gerinckörüli izmokat erősíti, amik a helytelen testtartásért lesznek felelősek. Ez azért veszélyes, mert a huzamosabb ideig „edzett” izmok már a magas sarkú hordása nélkül is a torzult testtartásba kényszerítik a testet, ami idősebb korban fájdalmakkal jár, a létrejött abnormális terhelésből adódóan. Esztétikai problémák alakulnak ki, mint például kalapácsujj, bütykök, ellaposodó, csúnya lábujjak.

A túl alacsony, vékony sarok sem egészséges. Ebben az esetben a sarok nagyon gyenge csillapítással vagy csillapítás nélkül ütődik a talajhoz. Nincs fékezőhatás. Ilyenkor minden lépéskor az összes ízület a bokától az első nyakcsigolyáig egymásnak ütődik, ami kopáshoz vezet, valamint hamar lefárasztja az ízületeket körülvevő izmokat, ólmos fáradtság érzést kelt. Ha megfelelően vastag gumibetétet használunk, jelentősen javíthatjuk lábbelinket.

Mindenképpen kerüljük a szélsőséges terhelést. Ha rendszeresen, sokat kell hordanunk magas sarkú cipőt, hazaérve lazítsuk el, masszírozzuk meg lábainkat, vagy kenjük be krémmel, forró vízben áztassuk ki. A módszer egyéntől függ. Meg kell találni, mi nyugtatja meg leginkább a lábakat. Van, aki mezítláb, van, aki tornáztató papucsban járkál otthon, ezzel is enyhítve a napközben „felvett” feszült állapotot.

Magas sarkú cipő vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy a talprésze ne meredeken ejtsen lefelé, mintha sípálya lenne. Ez nem fogja a sarkat kellőképpen, fárasztja a lábakat. Fontos, hogy a talprészen legyen egy kisebb törés, a sarok egy vízszintes felületen feküdjön, s onnan ejtsen le tovább.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.