Viszlát vízpart, jó reggelt, fülgyulladás!

Dr. Neuwirth Tamás fül-orr-gégész a nyári fülgyulladásról – vagyis a hallójárat gyulladásról – beszélt a Csak csajok műsorában

Egy kellemes vakációról vagy pancsolásból hazatérve kellemetlen tünetre lehetünk figyelmesek: bedugult a fülünk! Sajnos ez még rosszabbodhat is. Nem csoda, hogy a fülpanaszok szezonja nyáron van. Az hagyján, ha egy rövidebb vizes kalandozás vagy vízparton, tengerparton töltött vakáció után azt tapasztaljuk, nem hallunk jól, bedugult a fülünk. Ezt a gondot, ha másként nem megy, a fül-orr-gégész megoldhatja, ha kimossa a fület speciális fülöblítő készülékkel. Amennyiben nem szabadulunk meg tőle, a fülben pangani kezd a víz és külső hallójárat-gyulladást okoz.

Nagyobb gond, hogy a fül könnyen be is gyulladhat, fertőzést kaphatunk a víz miatt. De vajon miért? Ha úszás, fürdőzés során a fülbe víz kerül, megvan az esélye, hogy onnan kirázzuk: fordítsuk el a fejünket, a fület húzzuk, ezzel függőleges helyzetbe helyezve a hallójáratot. Közben ugráljunk fel és le. Így a gravitáció segítségével megszabadulhatunk a fülbe jutott víztől, de akár hajszárítóval is fújhatunk bele, amíg ki nem szárad. Mi azonban a helyzet, ha mindez mégsem segít?

A fül könnyű préda

A fül gyulladását többnyire a szennyezett vagy túl klóros víz okozza. Különösen könnyen gyulladhat be a fül, ha apró sérülés is van rajta, amikor vízbe megyünk: a baktériumok egyszerűen bejutnak a bőrbe. Ha viszketést, pirosságot és fülfájást tapasztalunk, a külső hallójárat begyulladt – ez általában az úszófülként emlegetett probléma.

Sok esetben a túlságosan klóros víz következménye – a klór ugyanis a nyálkahártyát ingerli és a hallójáratban található, érzékeny bőrréteget -, tehát az uszodák ártalmasabbak, mint a természetes vizek! Csakhogy ha nem lenne fertőtlenítve a fürdők vize, még több problémát okozna…

Az úszás gyengíti a fülben levő védőréteget, ezért alakulhat ki a gond. Könnyen megtelepednek a kórokozók a fülben a felázott bőrbe jutva, és kész is a fertőzés, ami erős fájdalmat okoz. A bőr a külső hallójáratban megpuhul, ezért könnyebben bejutnak a baktériumok.

fulkagylo2

A fül megduzzad és rosszul hallunk rá. Általában megtisztítja önmagát, házi eszközökkel, így fültisztító pálcikával sem érdemes piszkálni. De ha gennyedzik is, nemcsak viszket, már komolyabb a probléma. A fülgyulladást általában antibiotikumos cseppekkel és fájdalomcsillapítókkal kezelik. A fül napon való süttetése is gyógyír lehet, amíg nem jutunk el szakorvoshoz.

Amit tehetünk megelőzésképpen

Elkerülhetjük, hogy kevesebb víz jusson a fülünkbe, ha a felszínen úszunk, valamint használunk úszósapkát. Egy kevés, vazelinnel bekent vatta is segíthet a külső hallójáratban. A fülzsírt pedig ne tisztogassuk állandóan, mert ha van belőle – persze nem a látványosra gondolunk -, természetes védelmet nyújt a gyulladásokkal, fertőzésekkel szemben. Fürdés előtt vagy után cseppenthetünk orvosi alkoholt is a fülbe. Ne piszkáljuk a fület fültisztító pálcikával vagy egyébbel, mert könnyen sérülést okozunk magunknak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.