Egy újabb divatdiéta – az enzimdiéta

Gyányi Ditta dietetikus a manapság az egyik legnépszerűbb diétáról, az enzimdiétáról mondta el szakértői véleményét a Csak csajokban.

Az enzimdiéta egy manapság természetes és igen divatos módja a fogyókúrának. A szervezetünkben is megtalálható enzimekre épül, melyeknek anyagcsere szabályzó és emésztést serkentő hatásuk van. Ha hatásosan szeretnénk jó néhány feles kilótól megszabadulni, akkor ezek az enzimek sajnos sokszor nem elegendőek. Azonban egyes táplálékok kiváló enzimraktárok, melyek elfogyasztásával segíthetünk emésztőrendszerünkön.

Az enzimdiétánál ajánlott elhagyni a vörös húsokat és áttérni a zsírszegény élelmiszerekre. A rostban és enzimben gazdag növények nyers, esetleg párolt fogyasztása a leghatékonyabb az enzimdiéta alatt.

Enzimtartalmú gyümölcsök

Szinte a legtöbb gyümölcs fogyasztása kifejezetten ajánlott a fogyni vágyóknak. A fogyókúrázók egyik kedvenc gyümölcséről, az ananászról kevesen tudják, hogy ez a lédús gyümölcs is magas enzimtartalmának köszönhetően fokozza a zsírégetést.

Az enzimraktáros gyümölcsök közül kihagyhatatlanok a citrusfélék, azaz a citrom, a narancs és társaik, melyek vitaminbombaként szintén megharcoltak népszerűségükért.

Kicsírázott csodaalak

A csírák egészségünkre gyakorolt jótékony hatása közismert. Egészségmegőrző szerepük rákos megbetegedéseknél is előtérbe kerül, de a fogyni vágyóknak szintén ajánlott. Az egészséges táplálkozás alapja a csírák fogyasztása, melyek rengeteg enzimet tartalmaznak. Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehetne napi étkezésünknek. A egészséges fogyókúrának is egyik alapszabálya, hogy minőségi tápanyagokkal lássuk el szervezetünket, melyhez hozzájárulhat, ha csírákat is fogyasztunk.

Nyomelemek és az enzim

A leveles zöldségek és az olajos magvak tartalmaznak nyomelemeket, melyek az enzimtermelő folyamatokat és azok működését hangolják össze. A nyers zöldségek és magok anyagcserénkre és külalakunkra is hatással vannak, mindketten a fogyókúrázók jó barátai.

Forrás: