Zúg a fülem, te is hallod?

A fülzúgás két fajtájáról, okairól Dr. Maglics Szilvia fül-orr-gégész beszélt, aki kihangsúlyozni, hogy a legtöbb esetben ez a kellemetlen tünet megszüntethető.

A fülzúgásnak számos magyarázata lehet, fizikai és pszichológiai okokra egyaránt visszavezethető. Kovács Kati énekesnővel például az is előfordult már, hogy egy koncert után, az óriási hangzavar miatt félig „megsüketült” és többször kellett elindítania az autóját, mert nem hallott, hogy jár a motor.

Dr. Maglics Szilvia fül-orr-gégész elmondta, hogy a fülzúgás akusztikus ingerlés nélküli hanghallást jelent. Kialakulására számtalan teória született már, de manapság az idegrendszeri kapcsolatrendszerben keletkezett zavar az elfogadott magyarázat.

A fülzúgásnak két fajtáját különíthetjük el. Az egyik az objektív fülzúgás, amit nem csak a páciens hall, hanem a fülhez közelítő orvos, más emberek is. Ennél azonban sokkal gyakoribb a szubjektív fülzúgás, amit valóban csak a páciens hall.

A fülzúgás okai közé tartozhat a munka vagy a mindennapok során a zajártalom. Ez kialakulhat hangosabb zene vagy egy betont felverő fúrógép hallgatása, hallása miatt is. A gyakoribb mégis az, hogy valamilyen fizikai elváltozás, zavar áll a háttérben. Egy rövid ideig tartó általános fülbetegség, fülzsír dugó, fültő-, középfül gyulladás is okozhat fülzúgást, ám a kezelés után a betegséggel a zúgásos tünet is elmúlik.

Az egyéb okok közé tartozhatnak még az anyagcsere betegségek, a magas vérnyomás, a központi idegrendszer eltérései. Dr. Belső Nóra pszichiáter szerint a fülzúgás hátterében állhat akár valamilyen pszichés betegség is. Mivel ez egy idegrendszeri betegség, az úgynevezett átkapcsolásnak a túlzott működéséről van szó depressziós, pánik beteg pácienseknél fizikai tünetként a fülzúgás is megjelenhet.

Fordított esetről is beszélhetünk. A folyamatos fülzúgás nagyon zavarhatja a páciens mindennapi életét és emiatt egyre idegesebb és frusztráltabb lesz. Kialvatlanság, fáradékonyság, lényegében stressz alakulhat ki, jelenhet meg.

Maglics doktornő szerint ezért is nagyon lényeges a megfelelő csapatmunka. A részletes együttes kivizsgálással lehet csak megállapítani, hogy mi pontosan a páciens baja, mik az okok és mi a megfelelő kezelési forma. Maguknak a pácienseknek is igényük van arra, hogy egyetlen orvos vizsgálja ki őket tetőtől talpig, de mivel ez nem lehetséges nagy figyelmet kell fordítani az orvosoknak az együttműködésre.

Forrás: