5 gyógynövény, amivel érdemes vigyázni!

Tóth Zsigmond gyógynövényszakértő a veszélyes gyógynövényekről beszélt a Csak csajokban.

Vérehulló fecskefű gyógyír és átok egy növényben

A fecskefű gyógyszer a májra, ám mivel májtoxikus gyógynövény, ezért fogyasztásakor 8 emberből 1 belehalhat. Ma már emiatt csupán külsőleg lehet használni, például szemölcsök ellen kiváló gyógymód.

A dió az alkoholisták kincse is.. meg nem is

A diófa levele szintén a máj csodaszere.. legalábbis egy ideig. A másnaposságra, a folyamatos alkoholfogyasztás miatt kialakult májzsugorodásra egy 2-3 hetes kúra diófa leveléből készült teával kiváló lehet. Folyamatos használata viszont egészségre káros hatásokkal bír.

A csalántea belülről csíphet

A csalán gyermekkorunk átkozott növénye, mégis számtalan gyógymód alapját képezi. Immunerősítő hatása közismert, folyamatos használata azonban vastagbélgyulladáshoz vezethet. Érdemes tehát vele vigyázni!

A kamilla végső megnyugvást is hozhat

A stresszt sokszor egy jó kamillatea nyugtató hatásának köszönhetően enyhítheti. Kevesen tudják azonban, hogyha rendszeresen fogyasztjuk, az végzetes hatású is lehet. A kamilla ugyanis szárítja a bélrendszert, emiatt tapasztalhatnak a rendszeres kamilla főzet fogyasztók bélműködési problémákat.

Orbáncfű és cickafark, majd jöhet a nem várt csöppség

A nem kívánt terhességek megelőzése érdekében néhány gyógynövényt nem érdemes fogyasztani. A fogamzásgátló hatását oldja az orbáncfű, ezért kerülendő használata. A cickafark a miómákat gyógyítja, ám fogamzásgátló szedése mellett, sajnos a szer hatását semlegesíti. A cickafark fogyasztása várandós kismamák számára is tilos.

Tóth Zsigmond gyógynövényszakértő azt tanácsolja, hogy ne csupán egyfajta gyógynövényt, hanem gyógynövények keverékét használjuk. Ha a szelíd gyógymódok hívei vagyunk és emiatt bajainkat mindig gyógynövényekkel kúráljuk, érdemes gyógynövényszakértő véleményét kikérni az adott növény pontos hatásáról, hogy nehogy a várt gyógyhatás helyett ártsunk a természet ajándékaival.

Forrás: