A babák mozgásfejlődése

A Csak csajokban Dr. Gyarmati Andrea a szülőknek adott néhány jó tanácsot a babák mozgásfejlődésével kapcsolatban.

A legtöbb anyuka kétségbeesetten követi a szakirodalmat, faggatja a többi anyukát, a gyermeke vajon mindent időben és a megfelelő módon csinál-e. A mozgásfejlődést illetően azért fontos ez, mert ha valamit nem csinál vagy nem jól csinál a baba, az mozgásszervi gondokra is utalhat.

Boros Kriszta gyermeke is abban a korban van, amikor már másznia kellene, ahogyan a más vele egykorú babáknak. Ám a lurkó mégsem teszi, az anyag pedig még ha nem is kellene, de aggódik. Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos nyugtatta meg Krisztát, aki tanácsaival megpróbálta feloldani a gyermek mozgásfejlődésével kapcsolatos félelmeket.

Az egészséges csecsemő mozgásfejlődésének sorrendjében és időpontjában még a fiziológiás határon belül maradva is elég nagy egyéni különbségek észlelhetők. Az egészséges csecsemő mozgásfejlődését is késleltetheti, pl. egy elhúzódó hurutos, lázas betegség, ilyenkor nem kell kétségbe esni. Meg kell adni a babának minden segítséget ahhoz, hogy bepótolhassa a lemaradását.

A mozgásfejlődés szakaszai:

Az első évnegyedben a csecsemő csupán a hátán fekszik.

3-6 hónapos kor között oldalra, hasra fordul, majd hasra fordul és visszaforog.

A negyedik évnegyed folyamán hason csúszik, mászni kezd. A kúszás lehet körbe-körbe, hátrafelé vagy előrefelé, mindegy melyiket űzi a baba, csak csinálja, mert ez nagyon fontos a hátizom és a karizom erősödése szempontjából.

8-10 hónapos korra tehetőek az első felállási és felülési kísérletek, többnyire hason fekvő helyzetből. A felállás nem egyszer megelőzi az ülést.

Általában 10-18 hónapos kor között tanul meg a baba biztosan, szabadon járni. Az önálló járáshoz több fokozaton át jut el a baba: először csak felkapaszkodik valamilyen bútorra, ezután megtanul maga, kapaszkodás nélkül felállni és végül megteszi az első önálló, kapaszkodás nélküli lépéseit.

A doktornő elmondta, hogy kisebb időbeli csúszások lehetnek, de amennyiben valamilyen rendellenességet észlel a szülő, akkor ajánlott azonnal orvoshoz fordulni.

Forrás: