A terhességet jelző eszközök

A terhesség terhességi teszttel már közel 100%-os valószínűséggel kimutatható, de biztosat csupán a vérvétel és a kismedencei ultrahang mutat.

A terhesség jeleit két csoportra osztjuk: valószínűségi és biztos jelekre. A szubjektívnek számító – és nem minden esetben előforduló – émelygésen, hányingeren túl testi jelek is jelzik a terhességet. Testünk jelzéseiben azonban nem minden alkalommal bízhatunk, így érdemes terhességet jelző eszközök – terhességi teszt, vérvétel és EKG – segítségét kérni a biztos eredmény érdekében.

Terhességi gyorsteszt

Fontos tudni, hogy a terhességi tesztek a fogantatástól számított 10. naptól mutatják ki a terhességet. Dr. Zsidrai László szülész-nőgyógyász elmondása szerint a házasélet után kb. 1 óra múlva megtörténik a megtermékenyítés, de csupán 7 nap múlva a beágyazódás. A beágyazódás egy hetét követően még 3 napot kell rászámítanunk, hogy a terhességi teszt biztos eredményt mutasson. Adott esetben a megtermékenyítést követő első kimaradt menstruáció előtt is eredményesen elvégezhető a terhességi gyorsteszt, így nem szükséges megvárni az első havi vérzés dátumát.

A tesztek minden gyógyszertárban kaphatók. A nap bármely szakában elvégezhetők, legoptimálisabb a reggeli első vizeletet használni a terhességi gyorsteszthez. A teszt eredményét általában egyéb gyógyszerek nem befolyásolják, kivételt képeznek ez alól azon készítmények, melyek HCG-t tartalmaznak, ekkor ugyanis fennáll annak az esélye, hogy hamis eredményt mutat a teszt.

Vérvétel

A HCG a terhes nő méhlepényében termelődő, hormon tulajdonságú fehérje. A hormont kb. a menstruáció elmaradását követő 10. naptól kezdve lehet kimutatni. A vizeletben és a vérben egyaránt megtalálható a HCG. A terhességi gyorsteszttel ellentétben a vérvételt szakorvos végzi, ehhez az alkar vénájából vett natív vér alkalmazható. A vérvétellel teljes bizonyosság nyerhető a terhességről.

A kismedencei ultrahang

A havi vérzés elmaradását követően a nők többsége otthon is elvégezhető terhességi gyorstesztet készít, ezek eredménye (érzékenységüktől függően) lehet pozitív, ami a terhességet még mindig csak valószínűsíti. A várandóság tényének megállapítása képalkotó vizsgálat (kismedencei ultrahang) segítségével történik, melynek során lehetőség van a magzat és úgynevezett mellékrészeinek (magzatvíz, méhlepény/placenta és a köldökzsinór) megfigyelésére.

A terhesség jelei hétről hétre változhatnak: megkülönböztetnek úgynevezett „koraterhességi” biztos jeleket, melyek a 12. terhességi hét előtt láthatóak: a 4-5. héttől felismerhető a petezsák, a 6. héttől az embrió szívműködése kimutatható, a 8. héttől pedig már a mozgása is jól megfigyelhető. A 12. terhességi hét után észlelhető biztos jel, hogy a 16.-18. héttől a szívhangok hallgatózással is megítélhetőek. A 16.-20. terhességi héttől mások által is tapintható a magzat és a magzatmozgások, valamint ide sorolják azt is, hogy anyai EKG vizsgálat során látható a magzati EKG is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.