Cukorbetegnek születtem!

Dr. Hosszúfalusi Nóra diabetológus – Erős Antónia segítségével – a gyermekkori cukorbetegségről beszélt a Csak csajok műsorában

Sokan – tévesen – úgy hiszik, a cukorbetegség csak azokat támadja meg, akik sok édességet esznek. De akkor mi a helyzet azokkal, akik már cukorbetegen születnek? I-es típusú diabétesz.

A cukorbetegség a hasnyálmirigy működési zavara következtében alakul ki, két fő típusa létezik: az I-es (gyakran veleszületett) és II-es (felnőttkori) diabétesz. Az I-es típus azért is került a köztudatba veleszületett betegségként, mert ha születéskor nem is feltétlenül van jelen ez az anyagcsere-zavar, egész kisgyerekkorban, vagy legkésőbb a felnőttkor elején jelentkezik.

Hátterében nem a táplálkozás hibái állnak, hanem egy speciális autoimmun-betegség, amelynek következtében a szervezet idegenként azonosítja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, ezek termelik normális esetben a cukor lebontásáért felelős inzulint. Enélkül viszont a szervezet képtelen a cukrokat és szénhidrátokat lebontani, vagyis megemelkedik a vérben található cukorszint.

Ennek a típusnak a kezelése az esetek többségében kizárólag tüneti lehet, sajnos jelenleg nincs olyan terápia, amellyel a betegségtől meg lehetne szabadulni. Néhány kivételes esetben szóba jöhet a hasnyálmirigy részét képező, az inzulintermelésért felelős Langerhans-szigetsejtek átültetése, de mivel ez számos kockázattal is jár, csak a valóban indokolt esetekben jöhet szóba.

Az I-es típusú diabéteszesek életük végéig arra kényszerülnek, hogy a szervezet által meg nem termelt inzulint kívülről pótolják, erre azért van szükség, mert ennek az enzimnek óriási szerepe van az anyagcsere-folyamatokban, ami közvetve vagy közvetlenül a többi szerv működésére is hatással van.

Az inzulinpótlás mellett nagy figyelmet kell fordítani a szakorvos segítségével összeállított életmód-terápiára is, fontos, hogy szénhidrátokban szegény ételeket fogyasszon, és jó hatással van az eredményekre a rendszeres testmozgás is. Érdekesség, hogy – szemben a II-es típusú diabétesszel – a gyermekkori cukorbetegekre sokkal inkább a soványság jellemző.

A cukorbetegek közt átlagosan minden 10. betegnek I-es típusú a betegsége, de arányuk egyre magasabb. A betegség viszonylag gyorsan alakul ki, nagyon sokszor a legelső tünet a hirtelen ájulás, ami akár kómába is fordulhat. Mivel a megnövekedett mennyiségű cukor a szervezetből távozva megnöveli a vízvesztést is, mindenképp figyelmeztető előjel lehet a fokozott folyadékigény, valamint ha a család egyenes ágán volt/van más diabéteszes is (függetlenül annak típusától), mindenképp érdemes felkeresni a háziorvost egy rutinvizsgálatért – a vérvétel ez esetben akár életet is menthet!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.