A hormonok befolyása azokra a nehéz napokra

A női nemi hormonok sokszor mindkét nem életét megkeserítik. A PMS-től közvetlenül szenvednek a nők és közvetve szenved párjuk.

A kislányból nővé válás pillanatától kezdve minden hölgynek havi rendszerességgel meg kell küzdenie a menstruációval. Bár a menstruáció természetes élettani folyamat, ezért azt várnánk, hogy minden probléma nélkül, szinte észrevétlenül történik. Ám sajnos a reproduktív korban levő nők 70-90 %-a szenved a menstruációhoz kapcsolódó valamilyen kellemetlenségtől, panasztól. A menzesszel járó kellemetlenségek jelentős részét az úgynevezett premenstruális szindróma (PMS) képezi.

Mi is az fránya PMS?

A PMS, a menstruációt megelőző egy-két hét során jelentkező testi és lelki kellemetlen tünetek összessége. Az enyhébb panaszoktól a súlyos, akár munkaképtelenséggel járó tünetek gyakran nemcsak a szenvedő nőt, hanem környezetét is megviselik. A premenstruális szindróma nagy szerepe van a menstruációval összefüggő ciklikus hormonszint-változásnak. A női nemi hormonok (ösztrogének, progeszteron) azonban nemcsak a női nemi szerveken hatnak, hanem a szervezet egészében, így a központi idegrendszerben is. Legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a hormonszint változása befolyásolja az agy egyik kémiai anyagának, a szerotoninnak az anyagcseréjét. A szerotoninról pedig tudjuk, hogy általános szabályozó szerepet tölt be a központi idegrendszerben, és számos alapvető funkciót befolyásol. Közismerten szerepe van a depresszió, a szorongásos zavarok, az evészavarok és alvászavarok kialakulásában.

menstruacio

Nemtől függetlenül szenvedhetünk a PMS tüneteitől, hiszen a családtagok, munkatársak részéről értetlenség, rosszallás övezi a fájdalmaiktól elgyengült, hormonjaiktól feldúlt, zavarodott hisztériás hölgyet. Ám mindkét nemnek érdemes megértéssel kezelni és türelemmel átvészelni “azokat a nehéz napokat” és a “nehéz napokat megelőző, szintén nehéz napokat”.

Gyógymódok a PMS tüneteinek enyhítésére

Akik csupán fáradékonysággal, dekoncentráltsággal küzdenek, azoknak elégséges lehet az életmódváltás. Rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott vitamindús táplálkozás és az elegendő alvás könnyen orvosolhatja a gyenge PMS-ben szenvedők problémáit. Súlyosabb tünetek esetén viszont feltétlenül érdemes nőgyógyászhoz fordulni. A kezelés rendszerint hormonpótlással, hormonális fogamzásgátlással enyhít a tüneteken. Ha a testi tüneteket orvosolták, de a pszichések még mindig nehezítik életünket, abban az esetben érdemes pszichiáter segítségét kérni. A terápia magában foglalja a szerotonin-anyagcserét javító gyógyszerek és szorongáscsökkentő, feszültségoldó szerek mellett a pszichoterápiás kezelést is.

A gyakran alkalmazott öngyógyító és egyben önpusztító módszerek (cigaretta, kávé, fájdalomcsillapítók, nyugtatók) csak elfedik a problémát. Átmeneti enyhülést hozhatnak, ám súlyos szövődmények veszélyét hordozzák magukban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index